vineri, 26 aprilie, 2024
12.7 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeImportanța tratamentelor cuprice la culturile pomicole

Importanța tratamentelor cuprice la culturile pomicole

Recomandate

Produsele cuprice au o importanță majoră în protecția culturilor pomicole și viticole.

În afară de faptul că distrug fructificațiile patogenilor, chiar și cele de rezistență, sunt fungicidele care posedă capacitatea de a distruge bolile bacteriene întâlnite la pomii fructiferi, având în vedere că nu sunt alte soluții alternative.

Funguran- OH 50 WP (Hidroxid de cupru) și Cuprumax 50 WP (Oxiclorură de cupru) sunt produsele pe bază de cupru ce combat bolile care provoacă pagube însemnate în vii și livezi.

Un mare avantaj al acestor produse este că pot fi administrate în diferite concentrații în perioada de vegetație a pomilor fructiferi, perioada de repaus vegetativ, cât şi la început de vegetație pentru combaterea bacteriozelor și a altor maladii.

Se vor aplica una sau două tratamente în perioada de repaus vegetativ, iar în perioada vegetativă presiunea bolilor va fi în declin.

La început de vegetație aplicarea tratamentului pe bază de cupru distruge din rezerva de infecție rămase pe crengile sau frunzele pomilor fructiferi.

Apariția bolilor și virulența lor sunt favorizate de mai mulți factori cum ar fi: temperatura (mai mare de 7°C) și umiditate, reminiscențe de boală din livadă, inclusiv și factorii tehnologici.

Ca un exemplu este rapănul la măr, provocat de Venturia inaequalis, patogenii dezvoltă fructificații de rezistență. Acestea, sunt rezervă de boală pentru sezonul următor.

Aceste forme de rezistență, rămân pe frunzele uscate căzute în livadă, pe crengile viabile ale pomilor sau pe scoarța acestora.

Declanșarea procesului patologic și dezvoltarea bolilor infecțioase depinde, în primul rând, de prezența sursei de infecție primară.

Tratamentele efectuate cu Funguran OH 50 WP sau Cuprumax 50 WP, în perioada de repaus vegetal sau la începerea vegetației contribuie la eliminarea oricărei surse primare de infecție.

De ce Funguran- OH 50 WP, Cuprumax 50 WP?

Funguran- OH 50 WP, Cuprumax 50 WP marca Cosaco (Germania), sunt produse cu conținut de cupru de cea mai înaltă puritate, derivat exclusiv din surse reciclate, așadar pot fi utilizate atât în agricultura ecologică, cât și cea convențională.

Funguran- OH 50 WP inhibă germinarea sporilor și creșterea miceliilor odată cu apariția simptomelor bolii.

Prin această proprietate, cuprul are capacitatea să elimine sporii de rezistență care fac posibilă supraviețuirea patogenilor de la un an la altul.

Foarte important este că până acum nu s-au semnalat forme de rezistență a bolilor la cupru.

Cuprumax 50 WP este un fungicid de contact cu acțiune preventivă care combate o mulțime de boli micotice și bacterioze.

Ionii de cupru acționează prin coagularea proteinelor din țesuturile agentului patogen, care îşi pierd capacitatea de infectare și de germinare a sporilor prevenind infecția primară.

Avantajele acestei stropiri:

  • Creșterile anuale ale pomilor fructiferi vor fi dezinfectate şi ajutate să se matureze, crescându-le astfel rezistența și la iernare;
  • Inhibă formarea sporilor și creșterea miceliului odată cu apariția simptomelor bolii;
  • Bolile în această perioadă, având în vedere și condițiile meteo, sunt mai predispuse să fie distruse de o doză normală de cupru, comparativ cu perioada de toamnă-iarnă, când vorbim de forme de rezistenţă, mult mai greu de combătut.

După primul tratament pe bază de cupru, cca 10 zile, se poate repeta încă o stropire folosind un amestec de cupru şi + insecticid (Funguran- OH 50 WP sau Cuprumax 50 WP + Alphamax 100 EC de exemplu).

De remarcat că produsul Alphamax 100 EC este un insecticid pe baza substanței active de alfa–cipermetrin care are un termen de așteptare de 50 zile până la recoltare.

Precipitațiile sunt un risc deloc de neglijat în perioada aplicării tratamentelor, fiindcă apa va spăla cu ușurință cuprul de pe organele pomilor.

Mai mult, va aduce spori și condiții propice bolilor. Fie că e vorba despre rapăn, făinare, monilioza, bășicarea frunzelor, toate aceste boli produc cele mai multe infecții care provoacă pagube însemnate, începând cu această perioadă. 

După această fenofaza de tratare cu produse de cupru, vom putea să utilizăm și produse sistemice, iar acestea vor proteja pomii fructiferi chiar și după ploi puternice.

Compania Bioprotect este distribuitor exclusiv al produselor marca Cosaco (Germania) în Republica Moldova.

Adresa FPC Bioprotect SRL: mun. Chișinău, com. Stăuceni, drum M2, km 10, nr.9. 022 21 41 10; www.bioprotect.md.

Bioprotect
Bioprotecthttps://bioprotect.md
Înființată în anul 2003, compania Bioprotect a devenit un distribuitor important pe piața de inputuri agricole şi servicii necesare practicării agriculturii moderne și eficiente.

Citește și ›

Advertoriale