‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 1 noiembrie, 2024
9.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleImportator german: Suntem interesați să importăm fructe ecologice moldovenești

Importator german: Suntem interesați să importăm fructe ecologice moldovenești

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Piața produselor ecologice continuă trendul ascendent. Tot mai mulți consumatori în țară și peste hotare sunt interesați să opteze pentru alimente sănătoase.

Pe lângă piața locală, unde producerea și consumul produselor ecologice abia prinde popularitate, oportunități de comercializare a produselor certificate ecologic există pe piața UE.

Din 2011 până în 2020, piața produselor ecologice din UE a crescut de mai mult de două ori.

‹ adv ›

Creșterea vânzărilor de produse ecologice cu amănuntul (conform FIBL):

Germania este una dintre țările UE cu cele mai mari importuri de produse agroalimentare certificate ecologic, importând 491719 tone de produse în 2020 și clasându-se pe locul doi după volum, prima în acest clasament fiind Țările de Jos.

Kurt Halder, importator OGA /OGV Nordbaden, a menționat că, ținând cont de experiența bună cu producătotii moldoveni, ar fi interesat să importe cantități importante de fructe ecologice din Moldova.

‹ adv ›

Principalele produse pe care le importă compania sunt:

  • Sparanghel
  • Porumb dulce
  • Căpșune
  • Afine
  • Prune

„Pe lângă produsele agricole convenționale, vindem din ce în ce mai multe produse în cultura ecologică. În mare parte, comercializăm: afine, sparanghel, căpșune, coacăze, dovleci ecologice.

În 2016 vânzările au fost de 1,2 milioane de euro. În 2020 am vândut deja fructe și legume organice de aproape 3 milioane de euro. Motivul pentru aceasta este că cererea de produse ecologice în Germania este din ce în ce mai puternică. Între timp, toate supermarketurile și magazinele din Germania oferă fructe și legume ecologice.”, explică Kurt Halder.

Cele mai vândute în acest moment sunt afinele bio, importate în principal din România de la o cooperativă.

„Furnizorii din Germania nu pot acoperi cererea mare. Din acest motiv trebuie să cumpărăm aceste fructe din străinătate. Alte produse importante sunt sparanghelul și căpșunele cultivate ecologic, care sunt vândute în principal în Germania și Elveția”.

Producătorii care doresc să livreze fructe în UE, trebuie să corespundă următoarelor condiții:

  • Certificat ecologic valabil în UE.
  • Certificările GLOBALG.A.P. și GRASP.
  • Informații despre: perioada de livrare, soiuri, cantități, ambalaj.

„Suntem foarte interesați să ne extindem colaborarea cu fermierii din Moldova, deoarece am avut experiențe foarte bune cu partenerii noștri moldoveni până acum. Ne-am putea întâlni cu producătorii și organiza un grup de lucru, pentru a discuta ce culturi sunt disponibile sau care ar putea fi produse organic în viitor. Obiectivul nostru este să căutăm clienți pentru aceste produse ecologice în Moldova”.

‹ adv ›


Amintim că, pentru acest sezon, cooperativa a declarat că ar dori să importe și caise moldovenești. Detalii despre cerințe pe acest link.

Acest material este realizat în cadrul proiectului „InfOrganic Moldova 2020-2022”, implementat de A. O. „Educație pentru Dezvoltare” (AED), cu suportul financiar al Fundației ”Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED). AED mulțumește Agrobiznes pentru produsul elaborat.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›