‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 27 iulie, 2024
31.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleImportator german: Suntem mulțumiți de cireșele din Moldova, dar trebuie respectate unele cerințe

Importator german: Suntem mulțumiți de cireșele din Moldova, dar trebuie respectate unele cerințe

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În lunile mai-iunie Republica Moldova a exportat 12 300 de tone de cireșe, cu 3800 de tone mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2023, ca rezultat al sezonului de recoltare mai timpuriu, dar și intrării mai multor suprafețe pe rod.

Pe de altă parte, ploile au afectat o cantitate importantă de recoltă și existau mai multe riscuri privind comercializarea și satisfacerea cerințelor importatorilor.

Am discutat cu reprezentantul cooperativei germane importatoare OGA/OGV NORDBADEN EG –BRUCHSAL specializată în achiziția, procesarea, comercializarea fructelor și legumelor proaspete, Kurt Halder, care ne-a relatat mai multe despre experiența de colaborare cu exportatorii din Moldova, piața cireșelor în Germania și aspectele ce trebuie luate în calcul.

‹ adv ›
kurt halder

Piața cireșelor în Germania

Suprafața cultivată cu cireș în Germania este de 5700 ha pentru și 1600 ha sunt dedicate culturii de vișin. Germanii au consumat 1,7 kg de cireșe proaspete și procesate pe cap de locuitor în anul de marketing 2022/2023.

Recolta medie este de aproximativ 48.000 de tone. Cu aceste cantități, Germania poate acoperi doar 9,7% din necesitățile sale. Restul este cumpărat din străinătate.

Potrivit datelor din 2023, Turcia (20.000 de tone) este de departe cel mai mare importator de cireșe proaspete, urmată de Grecia (5.000 de tone), Spania (5.000 de tone) și Olanda (5.000 de tone).

‹ adv ›

Principalii furnizori de cireșe procesate în 2023 sunt Ungaria (26.000 de tone), Austria, Bulgaria, Polonia și Olanda, fiecare cu a câte 3.000 de tone.

Cerințe față de calitate

Cireșele roșii închise, ferme, cu o dimensiune minimă a fructului de 25 mm sunt produse în principal pentru piața de fructe proaspete.

Fructe nedeteriorate, peduncul mic și verde ar trebui să fie încă atașat la fruct, deoarece fără de el cireașa „sângerează” și fungii și bacteriile pot pătrunde mai ușor.

‹ adv ›

Cireșele sunt oferite în Germania în următoarele clase:

  • 24 mm +
  • 26 mm +
  • 28 mm +
  • 30 mm +
  • 32 mm +
  • 34 mm +
  • 36 mm +

Supermarketurile vând în principal dimensiunile mai mici de 24 mm + și 26 mm +, vrac sau în ambalaj de 500 g. Clasele mai mari sunt mai scumpe și sunt vândute în principal pe piețele en-gros.

„Doar cireșele de import sunt disponibile în supermarketuri, în principal din Turcia, urmate de Spania și Grecia. Cireșele importate sunt oferite în ambalaje speciale (MAP), care au un efect pozitiv asupra duratei de valabilitate”.

În opinia mea, acest proces nu există încă în Moldova. Doar cu acest ambalaj cireșele pot fi exportate cu succes. Link către MAP.

„Anul acesta am decis să cumpărăm cireșe din nou din Moldova, deoarece mărfurile au fost în cantități reduse din cauza înghețului”.

Am avut următoarele experiențe:

Oferta de cireșe din Moldova este plăcută, se va compara cu originea din Turcia, Grecia sau Spania. Cu toate acestea, recomandăm evitarea următoarele aspecte:

  • lipsa codiței pe cireșe
  • câteva fructe deschise, rănite
  • fructe putrede
  • fructe cu fermitate redusă – se înmoaie foarte repede
  • sortarea trebuie respectată strict: niciun fruct deteriorat, niciun fruct stricat.
  • masă prea mică în diferite cutii
  • durata de valabilitate trebuie îmbunătățită prin măsuri post-recoltare adecvate (MAP)
  • fără lăzi de lemn, ambalaje atractive din carton.

„Cu toate acestea, per total, am fost mulțumiți și vom cumpăra cireșe din Moldova și anul viitor”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›