‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 3 mai, 2024
9.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleImportator suedez la Fruit Attraction: Vrem să identificăm noi furnizori de fructe moldovenești

Importator suedez la Fruit Attraction: Vrem să identificăm noi furnizori de fructe moldovenești

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Republica Moldova își întărește poziția de furnizor de fructe proaspete de calitate pe piața externă, iar zeci de reprezentanți ai diferitor companii importatoare, în aceste zile, la Madrid, în cadrul expoziției Fruit Attraction, discută despre oportunitățile și cerințele necesare pentru parteneriate de succes cu producători din Moldova și reprezentanți ai asociației Moldova Fruct.

Printre cele mai solicitate sunt prunele și merele moldovenești, evident însă, acestea trebuie să corespundă cerințelor de calitate, să dețină certificările necesare și să fie livrate în ambalaj corespunzător.

Discutând cu importatorii prezenți, aceștia ne-au menționat că își doresc să extindă lista parteneriatelor cu producători de fructe din Moldova, în primul rând datorită faptului că mulți consumatori apreciază tot mai mult gustul fructelor, dar și pentru că că tot mai mulți furnizori oferă fructe conform cerințelor.

„Suntem în căutarea de furnizori de fructe de calitate, la un preț avantajos. În special, suntem interesați în a cumpăra prune din Moldova, știm că varietățile Stanley și President sunt cele mai populare. Pentru noi contează mult să fie satisfăcute cerințele privind ambalajul, despre aceasta și am discutat mai multe cu producătorii din Moldova”, au menționat reprezentanții companiei GGB Fruit Scandinavia AB, Suedia.

Întrebați dacă ar fi interesați de importul merelor, aceștia au menționat că printre soiurile cele mai solicitate se numără Gala, Red Chief, Red Golden, Florina și altele, dar și aici una dintre cerințele obligatorii este asigurarea ambalajului pretabil pentru transport pe distanțe lungi.

„Avem cerințe speciale ceea ce ține ambalajul. În condițiile în care merele sunt transportate la distanțe de mii de kilometri, acestea trebuie să ajungă la consumatorul final în cele mai bune condiții.

Am oferit câteva recomandări producătorilor privind cerințele față de ambalaj, deoarece nu toate cutiile și ambalajele furnizorilor cu care lucrăm la moment, spre exemplu din Polonia, asigură marfă conform acestor cerințe. Suntem interesați de o colaborare cu producătorii moldoveni de fructe și mizăm pe o reușită a acesteia”, au specificat importatorii.

Iurie Fală a menționat că pentru întărirea pozițiilor pe piața externă crucială este cooperarea producătorilor.

Dacă acum câțiva ani, logistica și infrastructura era adaptată pentru exporturi în regiunea euroasiatică, acum vedem că profesioniști de la noi din țară, exportatori, analizează mult mai mult ofertele de pe piața UE.

„Acum, este foarte important ca producătorii să-și consolideze relațiile pentru că este foarte greu să faci și comerț și să asiguri prin propria producție cantitățile necesare. Costurile de logistică, ambalaj, transport nu și le poate permite un singur producător, ci doar grupurile de producători. Acesta e modelul viabil implementat peste hotare, în UE și sperăm mult că tot mai mulți producători autohtoni își vor consolida pozițiile.

Discutăm atât cu companii importatoare la direct, pentru care sunt atractive relațiile cu producătorii, dar și cu traderi care doresc să identifice companii gata să le asigure cantități mari de fructe. Avem tot mai mulți producători care pot livra pe piață, de exemplu, mere conform cerințelor importatorilor. Vorbim aici de deținerea certificatelor GLOBALG.A.P. și GRASP, certificarea depozitelor de păstrare și asigurarea altor cerințe specifice”.

‹ adv ›

Importatori din Spania, Suedia, Orientul Mijlociu, Franța și Marea Britanie sunt interesați de inițierea sau extinderea colaborării cu producători din Moldova.

Producătorii prezenți la eveniment menționează interesul mai sporit al importatorilor comparativ cu ediția anterioară a expoziției.

Lidia Ionaș, Ionex-Trans SRL:

„Compania Ionex este prezenta al doilea an consecutiv la expoziția Fruit Attraction Madrid. În acest an, fluxul de potențiali clienți este mai mare, dar avem planificate din timp întâlniri de afaceri cu clienții deja existenți pentru a menține o bună colaborare și un parteneriat de durată.

Ceea ce am observat în acest an, este faptul că importatorii noi pun foarte mare accent pe faptul dacă ești producător direct și își doresc să scurteze lanțul de intermediari, oferind chiar unele sfaturi și sugestii la modul de ambalare. În acest an, avem multe solicitări din Italia și Slovenia pentru prune și struguri, ceva nou pentru producătorii și exportatorii din Moldova”.

‹ adv ›

Valeria Caduc, Smarta-as SRL:

„Anul acesta, spre deosebire de anii precedenți, putem spune cu siguranța că a crescut vizibilitatea fructelor din Republica Moldova. Îndeosebi, dacă vorbim despre mere. Vizitatorii la stand spun că atât importatorii, cât si consumatorii finali au descoperit recent merele moldovenești si sunt încântați de raportul gust/preț/calitate.

O noutate plăcută pentru noi este faptul că anul acesta 70% din persoanele cu care am discutat sunt din UE și zvonurile despre merele moldovenești au ajuns și la ei. Este foarte măgulitor când importatorii de acolo spun că și-ar dori mult să ofere consumatorilor săi mere de origine moldovenească. Sperăm să livrăm în acest sezon mere către noi destinații și sa creăm parteneriate durabile și sigure în urma participării la expoziția Fruit Attraction”.

Amintim că, Asociația Moldova Fruct, împreună cu un grup de 12 producători și exportatori de fructe, participă, cu suportul Agenției de Investiții, al proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova și al Western NIS Entreprise Fund, la expoziția internațională Fruit Attraction, care se desfășoară în perioada 3-5 octombrie la Madrid, Spania.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›