‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleImportatori din 9 țări doresc să stabilească parteneriate cu producătorii horticoli din Moldova

Importatori din 9 țări doresc să stabilească parteneriate cu producătorii horticoli din Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Nișele opționale pentru investiții în scopul sporirii eficienței și, ca rezultat, a creșterii volumului de export a producției horticole de valoare înaltă au fost dicutate în cadrul Conferinței naționale organizate, astăzi, 15 octombrie, de către Federația Agricultorilor din Moldova FARM cu suportul FAO și BERD.

Acesta a adunat mai mult de 180 de participanți din diferite raioane, care au adresat întrebări experților prezenți, dar au și împărtășit din experiența pe care au acumulat-o.

Aurelia Bondari, director executiv al FARM a specificat că pentru producătorii autohtoni este important să acceseze noi piețe de desfacere și pentru aceasta trebuie să investească în dezvoltarea infrastructurii.

‹ adv ›

„Înțelegem că este foarte important să accesăm piețe noi de pentru produsele moldovenești. Calitatea produseor horticole este în creștere, infrastructura de păstrare se dezvoltă cu toate că este încă la început de cale și necesită investiții destul de complexe. Credem totuși că, suntem gata de a invita exportatori de peste hotare, deoarece avem capacitatea de a livra cantități de calitate. Ne străduim să aducem fermierilor informația de ultimă oră din sectorul horticol la nivel regional și chiar global. Întrunirile de acest fel sunt foarte eficiente, pentru că astfel producătorul cunoaște care sunt așteptările exportatorilor și importatorul cunoaște care este potențialul producătorului. Acest fapt crează relațiile de încredere dintre producători și exportatori”.

Iurie Hurmuzachi, director adjunct FARM a menționat, că o bună parte din producătorii autohtoni deja și-au ajustat producerea conform cerințelor și au dat dovadă de performanță, având unele dintre cele mai moderne plantații pomicole. Astfel, importatori din 9 țări sunt în căutarea partenerilor în Republica Moldova și-și doresc o colaborare cu aceștia.

„Conferința este o continuare a celor 4 conferințe realizate în cadrul Proiectului Facilitarea comerțului în Georgia, Tadjikistan, Uzbekistan și Moldova. În cadrul acestora, au fost reflectate cele mai importante probleme din sectorul horticol. Au fost prezentate oportunități de investiții pentru anumite specii horticole, identificând cele mai rentabile dintre acestea. Interesul producătorilor este foarte mare, deoarece au fost analizate metode de sporire a ponderii producției obținute, sporirii ponderii în export. Avem importatori din 9 țări și peste 50 de producători agricoli gata să colaboreze. Din experiența pe care o avem în urma primului forum organizat, deja a doua zi dimineața au fost exportate loturi către parteneri identificați. Au fost organizate și vizite în teritoriu la producători de fructe din țară, pentru a demonstra întreg lanțul valoric. Totodată, am prezentat cele mai performante tehnologii de producere a fructelor, strugurilor de masă sau pomușoarelor. Afirm cu certitudine, că avem deja plantații cu care ne putem mândri în horticultură, ce demonstra altor țări. Sperăm mult ca, aceste evenimente să faciliteze accesul piețelor externe”.

‹ adv ›

La eveniment a fost prezentă și ministra agriculturii, Georgeta Mincu. Aceasta a relatat, că obținerea finanțării în cadrul proiectelor internaționale este o provocare pentru fermierii noștri. Totodată, trebuie să majorăm consumul intern de fructe și legume autohtone și să pregătim produsele pentru export pe piețele tradiționale, dar și noi. Horticultura, tradițional, este direcția prioritară a agriculturii și, în prezent, este menită să furnizeze produse cu valoare adăugată. Valorificarea fructelor pe piața internațională este un deziderat care trebuie să fie în agenda fiecărui fermier.

Andriy Yarmak, economist, Departamentul investiții FAO, Italia, susține că cel mai mare impediment în dezvoltarea horticulturii în țară constituie insuficiența studierii cererii și producerii în baza acesteia.

‹ adv ›

„Producătorii trebuie să se orienteze spre cerințele pieței și să uite de ceea ce le pare lor rentabil. Nu trebuie nimic să inventeze, trebuie să meargă la supermarketuri, piețe, să discute cu reprezentanții acestora pentru a afla care sunt necesitățile și cerințele și să producă conform acestora. O bună parte din fermierii din Moldova, primesc, practic, cel mai mic preț din lume pentru fructele și legume, cu toate că fac aceleași investiții. De obicei, aceștia cultivă ceea ce le este comod, nu studiază tendințele. Spre exemplu, un segment neocupat este producerea legumelor în sere, care, la moment, sunt importate în Moldova din Ucraina. Producătorii sunt orientați spre acele culturi pentru care sunt oferite subvenții, cum ar fi cele pomicole și nu studiază cerințele. Resursele existente în cadrul întreprinderii trebuie direcționate spre ceea ce este rentabil economiei țării și este solicitat la export, nu ceea pentru ce sunt oferite subvenții”.

Iulia Timoșenco, este unul din reprezentanții Tiferet SRL, companie ce se ocupă cu congelarea fructelor. Aceasta a menționat, că activitatea pe care o desfășoară necesită investiții substanțiale, însă constituie o oportunitate pentru producători, având posibilitatea de a valorifica o parte din fructele ce nu au fost vândute.

„Congelăm fructe și pomușoare, compania își are sediul în raionul Sângerei. Această afacere este de perspectivă, însă este o afacere ce necesită cantități mari de materie primă. Congelând 20-40 de tone de fructe nu poți face afaceri. La moment, exportăm în Austria, Cehia, Slovacia, Ucraina și mai puțin în Rusia. Piața rusă nu este atractivă pentru un astfel de business. Suntem, totodată, și producători. Culturile congelate în cantități mari sunt: coacăzul negru, măceșul, zmeurul, căpșunul, căpșune, prune și piersic. Cererea pe piață este înaltă pentru vișine fără sâmbure, însă nu avem utilajul necesar pentru a realiza producerea acestora. Planificăm să dezvoltăm în continuare afacerea. Studiem cerințele pieței și încercăm să ne ajustăm acestora. Noi, congelăm circa 400-500 de tone anual, dar avem capacitatea de a congela circa 2 mii de tone. Suntem în căutarea producătorilor ce și-ar dori să stabilească parteneriate și să producă fructe pentru noi, deoarece cererea pe piața externă este în creștere”.

Menționăm, că interesul sporit al importatorilor pentru produsele horticole în stare proaspătă din Moldova se datorează diminuării semnificative a ofertei de mere, dar și alte fructe, din Polonia și Ucraina în 2019. Cumpărătorii din UE și Orientul Mijlociu caută acum alternative în noi țări.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›