‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 17 iunie, 2024
29.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriImporturi și exporturi record prin Portul Giurgiulești

Importuri și exporturi record prin Portul Giurgiulești

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Volumul mărfurilor transportate prin Portul Internațional Liber Giurgiulești a înregistrat, în 2022, un nou record – peste 1,8 milioane de tone.

E o creştere cu 30 la sută față de anul precedent. Portul Giurgiulești este unicul din Republica Moldova accesibil pentru navele maritime.

Din cauza războiului de la hotar, Portul Internaţional Giurgiuleşti a jucat un rol-cheie în aprovizionarea cu mărfuri către şi dinspre Ucraina, transmite TVR Moldova.

„Principala creştere a fost importul de combustibil, care s-a dublat. Avem şi obligaţiuni faţă de Guvern să oferim prioritate pentru importul mărfurilor relevante pentru securitatea energetică a ţării – combustibil şi cărbune. O cantitate considerabilă de combustibil este exportată şi spre Ucraina”, susține Mathias von Toucher, director general, Danube Logistics SRL

Cei mai importanţi parteneri comerciali continuă să fie România şi Ucraina.

Anul trecut, volumul total de mărfuri importate prin Portul Giurgiuleşti a depăşit un milion de tone, cu 20% mai mult faţă de 2021.

Cel al produselor petroliere a înregistrat o creștere de 41% sau 577 de mii de tone. Cantitatea de cărbune importat s-a majorat de trei ori comparativ cu 2021.

‹ adv ›

Au mai fost importate 93 de mii de tone de fertilizanți minerali solizi și lichizi, triplu faţă de anii precedenți.

În schimb, a fost înregistrată o scădere în jumătate a importurilor de materiale de construcții, din cauza cererii mici.

Top mărfuri importate în 2022

  • Produse petroliere – 577 de mii de tone;
  • Cărbune şi cocs petrolier – 147 de mii de tone;
  • Fertilizanţi minerali solizi şi lichizi – 93 de mii de tone;
  • Materiale de construcţii – 177 de mii de tone.

În 2022, a mai fost înregistrată o creștere semnificativă, cu 45%, a volumului de mărfuri exportate prin portul din sudul Republicii Moldova, ajungând la 811 mii de tone.

‹ adv ›

Cea mai mare parte a exporturilor a inclus cereale, semințe de floarea-soarelui și șrot, în volum total de 574 de mii de tone, o majorare cu 45% faţă de acum doi ani.

Exportul de ulei vegetal a crescut cu 147% față de anul trecut, însumând 196 de mii de tone.

În schimb, au scăzut exporturile de metal uzat, cu aproximativ 52%.

Top mărfuri exportate în 2022

  • Cereale, seminţe de floarea-soarelui şi şrot – 574 de mii de tone;
  • Ulei vegetal – 196 de mii de tone;
  • Deşeuri metalice – 39 de mii de tone.

Danube Logistics SRL este investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. Singurul proprietar final al grupului de companii Danube Logistics este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›