‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
6.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAnaliticaImporturile de soia în Moldova ating un nou record

Importurile de soia în Moldova ating un nou record

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Soia, o cultură oleaginoasă recunoscută la nivel global pentru conținutul său bogat în proteine, este mai puțin specifică pentru Republica Moldova.

În Moldova soia servește ca materie primă pentru fabricarea șroturilor și altor adaosuri alimentare utilizate în zootehnie.

Suprafața însămânțată cu soia în Moldova nu este vastă, acoperind aproximativ 25-30 de mii de hectare, ceea ce reprezintă doar 1,5-2% din totalul suprafeței agricole a țării.

‹ adv ›

Recolta globală variază anual, fiind în intervalul de 30-50 de mii de tone.

În anul 2024, deși a fost semănată o suprafață de teren mai mare comparativ cu 2023 (27 mii ha față de 25 mii ha), se estimează o recoltă mai modestă, de aproximativ 1 tonă pe hectar, și asta cu condiția unui scenariu optimist. 

Pentru a satisface nevoile interne ale sectorului zootehnic, Republica Moldova necesită minim 100- 120 de mii de tone de soia anual pentru fabricarea șrotului.

‹ adv ›

Dacă se adaugă și interesele exportatorilor, volumul necesar de soia poate fi și mai mare. Potențialul intern acoperă până la 50% din necesar, iar această situație evidențiază un deficit între producția internă și cererea totală, indicând o perspectivă anuală de creștere pentru cultivarea acestei culturi. 

Suprafața însămânțată, recolta globală de soia în Moldova

suprafata cultivata cu soia in moldova

Cu o cerere internă care depășește semnificativ oferta internă, importurile de soia depășesc exporturile, fiind esențiale pentru a satisface nevoile pieței locale și pentru a susține sectorul zootehnic.

În prima jumătate a anul 2024, importurile de soia au depășit de 31 ori exportul acestei culturi, atingând cantitatea de 24,8 mii tone – cifră record pentru ultimii ani.

‹ adv ›

Importul și exportul soiei

Dacă este să analizăm importurile definitive de soia în Moldova, se observă un salt evident în prima jumătate a anului 2024 – 24,8 mii tone, depășind deja de 2,7 ori importurile acestei culturi pentru întreg anul 2023 (9,1 mii tone) și 2022 (17,4 mii tone).  

Această creștere este atribuită în principal activităților intensificate ale companiei SC „OLSEG-VT” SRL, care a  importat 15,5 mii tone de soia, reprezentând 62,5% din totalul importurilor din prima jumătate a anului 2024. 

Compania este urmată de IM „BIO COMPONJ RAPS” SRL, care a importat 4,8 mii tone. Ambele sunt procesatori mari de materie primă în șrot și ulei de soia, creând produse cu valoare adăugată care sunt ulterior exportate.

Aceste operațiuni au un impact pozitiv asupra economiei naționale, contribuind la creșterea exporturilor produselor procesate. 

Top importatori de boabe de soia din Moldova (în baza rezultatelor perioadei ian.- iun. 2024)

Ucraina, cu o pondere de 99% reprezintă țara de origine și expediție a boabelor de soia în Moldova. 

În contrast cu creșterea importurilor, exportul de soia în prima jumătate a anului 2024 a scăzut semnificativ, ajungând la doar 796 de tone, o reducere de aproximativ nouă ori comparativ cu primul semestru al anului 2023.

Acest fenomen nu trebuie interpretat ca unul negativ, ci, mai degrabă, ca o indicare a faptului că materia primă este prelucrată local.

Astfel, soia părăsește țara nu sub formă brută, dar prin produse procesate.

Prețul mediu de export al soiei în primul semestru 2024 a coborât la 8,32 lei/kg, mai puțin cu 11,3% comparativ cu anul 2023. 

În sezonul 2023/2024 au fost exportate doar 1,9 mii tone soia din recolta globală de 38,4 mii tone. Exporturile au avut loc până în luna martie 2024.

Evoluția cantităților de soia exportate, ianuarie 2021-iunie 2024, tone

Evoluția prețurilor medii de export soia, ianuarie 2021-iunie 2024, lei/kg

În 2023, cel mai activ exportator de soia a fost compania „RUSAGRO-PRIM” SRL (3 889 tone), find urmat de „CURTEA DACILOR” SRL (2 196 tone) și „LIMBURG” S.R.L (1 178 tone).

În primul semestru 2024 exporturile au fost operate doar de compania „CURTEA DACILOR” SRL. 

Țările unde se exportă soia din Moldova sunt România, Liban și Bulgaria.


Exportul și importul difinitiv de soia în comparație- cantități& prețuri medii

Pe lângă exporturile și importurile definitive, au avut loc și operațiuni de trading cu soia de origine ucraineană, specificată expres în documentația vamală, gestionate de două companii din cadrul grupului Transoil: S.C. „FLOAREA-SOARELUI COMERT” S.R.L și „FLOAREA-SOARELUI”.

În perioada 2022- 2023, aceste companii au importat cumulative 36 de mii de tone de soia din Ucraina, acest volum fiind ulterior  exportat în țări precum România, Turcia, Liban și Elveția.

Tranzacțile respective demonstrează capacitatea Republicii Moldova de a funcționa ca un nod logistic. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›