‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 15 noiembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎn 2019, Moldova a stabilit un nou record la exportul de fructe și struguri...

În 2019, Moldova a stabilit un nou record la exportul de fructe și struguri de masă în Rusia

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Exportatorii și fermierii moldoveni au stabilit un nou record la capitolul furnizarea de fructe și struguri de masă în Rusia în 2019 – veniturile din export pentru prima dată în istorie au ajuns la 200 de milioane de dolari, scrie East-fruit.

Moldova a ocupat locul opt în clasamentul celor mai mari furnizori, depășind Serbia, care a redus veniturile din export la 196 milioane dolari.

„Din cauza că fructele din Moldova au fost considerate unele dintre cele mai ieftine, poziția acestei țări în clasamentul celor mai mari furnizori de fructe către Rusia în ceea ce privește valoarea a rămas scăzută. Dacă luăm în considerare cantitatea exportată în tone, atunci Moldova ocupă locul trei, după Ecuador și Turcia”, susține Andrei Yarmak, economist la departamentul de investiții al Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Potrivit lui, în următorii ani, principala provocare a furnizorilor de fructe din Moldova va fi diversificarea piețelor de export și îmbunătățirea calității și, prin urmare, a valorii și prețului fructelor exportate.

„Într-adevăr, Rusia își dezvoltă propria producție de fructe și începe deja să completeze segmentul de produse ieftine în multe categorii, unde Moldova era deosebit de puternică, în special în categoria merelor proaspete”, a declarat expertul FAO.

‹ adv ›

Principalele venituri obținute de producătorii moldoveni au fost înregistrate datorită exportului de mere – aproximativ 108 milioane de dolari. Valoarea strugurilor exportați a fost de 34 de milioane de dolari, iar a prunelor de 21,5 milioane de dolari. Alte fructe și bacifere care au fost exportate în volume mari din Moldova în Rusia sunt cireșele, căpșunile, prunele, caisele și vișinele.

Anul trecut, exportul de cireșe a scăzut cu 22%. În același timp, veniturile obținute din exportul căpșunilor proaspete au crescut de 2,5 ori, a caiselor de 3,6 ori, iar a prunelor uscate cu 34%.

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›