‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn acest an, 70 de acte UE din domeniul agroalimentar vor fi transpuse în...

În acest an, 70 de acte UE din domeniul agroalimentar vor fi transpuse în legislația națională

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Până la sfârșitul acestui an, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare își propune să transpună în legislația națională 70 de acte ale Uniunii Europene.

Despre asta a anunțat vicepremierul Vladimir Bolea în cadrul audierilor publice organizate de Comisia politică externă și integrare europeană, în comun cu Comisia agricultură și industrie alimentară.

Participanții la ședință s-au referit la evoluțiile în implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

‹ adv ›

Vicepremierul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a reiterat angajamentul de a alinia sectorul agroalimentar la normele și standardele Uniunii Europene.

O prioritate, în acest sens, este armonizarea legislației. Pentru anul curent, au fost identificate 70 de regulamente și directive UE, iar 16 angajați din cadrul Ministerului sunt antrenați în acest proces.

„Dincolo de cele nouă recomandări ale Uniunii Europene, ne dorim să înregistrăm și mai multe progrese. De aceea, ne dorim ca toate ministerele să fie proactive și să rămână focusate pe atingerea obiectivului de integrare europeană”, a menționat președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman.

Totodată, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, s-a referit și la progresele înregistrate în procesul de implementare a legislației comunitare.

‹ adv ›

În premieră, Republica Moldova a fost listată pentru exportul în Uniunea Europeană a cărnii procesate de pasăre și a ouălor de consum.

De asemenea, au fost transpuse peste 20 de regulamente și directive UE în domeniul sănătății și bunăstării animalelor, a identificării și trasabilității animalelor, pe segmentului medicamentelor de uz veterinar și a subproduselor de origine animală, care nu sunt destinate consumului uman.

Potrivit raportului prezentat, au mai fost înregistrate rezultate pertinente pe segmentul armonizării legislației prin simplificarea procedurilor interne și excluderea necesității de prezentare a certificatelor fitosanitare cu destinația UE, pentru unele produse.

‹ adv ›

Amintim că, la 4 martie 2022, Republica Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană. Ulterior, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.

În acest context, Comisia Europeană a fost invitată să transmită Consiliului European un raport cu privire la îndeplinirea condițiilor prevăzute în avizul său din 17 iunie 2022, ca parte a pachetului periodic de extindere. Consiliul European va decide asupra etapelor următoare odată ce vor fi îndeplinite toate condițiile.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›