‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 19 aprilie, 2024
7.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn anul 2018 producția de energie din surse regenerabile s-a dublat, însă este de...

În anul 2018 producția de energie din surse regenerabile s-a dublat, însă este de 5 ori mai mică decât necesarul

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În anul 2018, producția de energie electrică din resurse regenerabile s-a majorat de aproape două ori. Cu toate acestea cota ei în balanța energetică a Republicii Moldova este de doar 2%, deși angajamentul față de UE este de circa 10%, scrie Mold-street.com.

Potrivit datelor întreprinderii de stat Moldelectrica, anul trecut în Republica Moldova (fără regiunea separatistă) s-a înregistrat o producţie de 797 milioane kWh de curent electric, în creştere cu circa 4,9% faţă de anul 2017. Cu toate acestea, producţia locală este departe de nivelul de acum 10 ani şi nu a asigurat nici măcar 19% din necesarul consumatorilor.

Cea mai mare parte din creştere a fost asigurată de Termoelectrica, CET-urile căreia (CET-1 şi CET-2 din Chişinău) au produs 651 de milioane de kWh de energie, în creştere cu circa 5% (33 milioane kWh). La începutul anului trecut acestea prognozau o creştere cu peste 100 milioane kWh.

În schimb, CET-Nord din Bălţi a livrat în sistemul naţional o cantitate de 54 milioane kWh, în creştere cu aproape 11,4% faţă de anul 2017.

Centrala Hidroelectrică de la Costeşti, care produce cea mai ieftină energie din ţară, pe care o livrează doar întreprinderii FEE Nord, a redus producţia cu 6,6% de la 46,8 milioane kWh la 43,7 milioane kWh, chiar dacă a prognozat un volum de 65 milioane de kWh.

Cea mai spectaculoasă evoluţie s-a atestat la energia din surse regenerabile. Astfel, dacă excludem Centrala Hidroelectrică de la Costeşti (pe care autorităţile au inclus-o anul trecut în această categorie), apoi livrările de energie din surse regenerabile au crescut de aproape 2,5 ori: de la circa 19 milioane kWh în 2017 la aproape 46,5 milioane kWh în 2018. Acest volum însă de abia trece de un procent din totalul consumului naţional de curent electric.

‹ adv ›

Pe 25 martie 2018, după o serie de amânări, a intrat în vigoare Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, care oferă o serie de stimulente majore pentru investitorii în domeniu.

În același timp, un studiu realizat de Agenția Internațională pentru Energii Regenerabile (IRENA) relevă că, Republica Moldova ar deține un vast potențial tehnic de energie regenerabilă estimat la peste 21 de gigawați (GW), O astfel de capacitate ar depăși de 10 ori actuala putere instalată a tuturor centralelor electrice din țara noastră.

Acest lucru este valabil mai ales pentru energia eoliană, care ar putea oferi până la 20 GW de capacitate de generare la un preț competitiv și la cel mai mic cost de capital.

‹ adv ›

În perioada 2010-2015 Guvernul Moldovei, cu suportul donatorilor și al instituțiilor financiare internaționale, a alocat pentru eficiența energetică și energia regenerabilă circa 107 milioane de dolari. Dependența de resursele externe de energie, în special cele din Rusia, însă nu s-a diminuat.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›