‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎn China peste o treime din teritoriu este amenințată de deșertificare. Ce măsuri vor...

În China peste o treime din teritoriu este amenințată de deșertificare. Ce măsuri vor întreprinde chinezii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Din cauza exploatării excesive, terenurile agricole fertile cândva, au devenit adevărate deșerturi în China. Măsurile de combatere, însă, au fost întreprinse destul de rapid. Astfel, după experiența reușită obţinută la cultivarea strugurilor în deșert, Guvernul chinez intenționează să întreprindă și alte măsuri, aplicând metode științifice avansate, pentru a asigura o agricultură durabilă în țară.

În prezent, în China se efectuează diverse experimente, în care oamenii de știință studiază proprietăţile mușchilor și lichenilor, pentru a-i răspândi şi reduce suprafaţa solului pustiu, lipsit de viață. S-a demonstrat că, aceste specii de plante sunt capabile să activeze agricultura în deșertul Tenger din regiunea autonomă Ningxia Hui.

„Metoda nouă prezintă rezultate promițătoare în ceea ce privește stabilizarea deșertului și ajută la îmbunătățirea fertilității solului”, a declarat Zhang Zhishan, directorul adjunct al Stației de Cercetare și Experimentare Shapotou.

Mai mult de o treime din teritoriul Chinei este amenințat de deșertificare. În cazul unui scenariu pesimist, aproape 400 de milioane de persoane vor fi în pericol. Conform estimărilor oficiale, suprafețele deșertificate din China se măresc anual cu 2100 de kilometri², înghițind zone uriașe de terenuri fertile. Deșertificarea a dus la abandonarea caselor de mii de familii, guvernul chinez le-a numit „refugiați ecologici”. Pentru aceste familii autoritățile au lansat un program de reabilitare.

„Prin anii 80 am învățat unele comunități să cultive struguri și legume în deșert. Am elaborat un proiect care ar ajuta oamenii să obțină un trai în zonele problematice şi s-au desfășurat experimente privind cultivarea strugurilor, merelor, porumbului și grâului în regiunile deșertificate”, a spus Zhang Zhishan”.

‹ adv ›

Angajații stației de deşert Shapotou produc struguri pe o suprafață de aproximativ 350 de hectare. În apropierea orașului Zhongwei, care se confruntă cu cele mai grave efecte ale deșertificării, vița de vie este cultivată pe o suprafață de 600 de hectare. Chinezii mai cultivă pe terenurile deșertificate porumb și grâu, astfel asigurând fertilitatea solului.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›