‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 24 noiembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎn curând vom afla care sunt cele mai bune vinuri rose din Moldova

În curând vom afla care sunt cele mai bune vinuri rose din Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Vinificatorii din Moldova au descoperit recent nișa vinurilor rose și vor să o exploateze la maxim. Pentru a-i cuceri pe iubitorii de vinuri rose, vinificatorii din Moldova au apelat la experți de talie internațională în vinurile menționate pentru a afla părerea acestora despre produsele moldovenești, dar și ce ar trebuie de îmbunătățit.

Astfel, Oficiul Național al Viei și Vinului a organizat degustarea oarbă a 36 de vinuri rose ca să afle părerea experților despre calitățile acestor produse. În cadrul acestei competiții au fost degustate nu doar vinurile moldovenești, dar și vinurile din Ucraina și România. Degustarea a avut loc pe data de 26 aprilie în Sala de analiză senzorială a Universității Tehnice din Moldova.

Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), Gheorghe Arpentin, a explicat că acest concurs are menirea de arat la ce etapă se află calitatea vinurilor rose din Moldova din punct de vedere al experților. De asemenea, prin concurs se dorește identificarea celor mai bune vinuri rose din Moldova. Nu în ultimul rând specialiștii din ONVV vor să îi familiarizeze pe producătorii de vinuri rose din Moldova cu tendințele mondiale în producerea vinurilor rose, dar și gusturilor consumatorilor.

‹ adv ›

„Aproape trei ani în urmă Moldova aproape că nu producea rose. Vinul rose tot timpul era asociat cu faptul că s-a adăugat oleacă de vin roșu în alb. Deci avea o imagine neclară. Dar în ultimii trei noi am dublat producerea vinurilor rose ceea ce este important pentru că poate să devină o categorie care poate să aducă o valoare adăugată. Și prin evenimentul acesta noi vrem să încurajăm producătorii și să arătăm consumatorilor că avem rose de bună de calitate. Și este important că toate vinurile rose sunt consumate pe piața locală. Toate vinurile au indicație geografică”, a explicat Gheorghe Arpentin.

Acesta a recunoscut că tehnologia de producere a vinurilor rose este mai complicată în comparație cu producerea altor vinuri.

Directorul Oficiului național al viei și vinului (ONVV), Gheorghe Arpentin (în centru).

„Sunt mai multe etape de producere. În primul rând sunt soiuri speciale care sunt apte pentru producerea soiurilor rose. În al doilea rând trebuie să știm că vinul rose se face din soi roșu, deci nu se amestecă cu soiul alb. Urmează trei procese – presarea strugurilor direct, al doilea proces se i-a o parte din must care încă nu a luat culoare și al treilea proces se fac macerări scurte. Sunt vinuri care sunt sensibile la oxigenare și trebuie să fie protejate pe parcursul de producere, dar mai ales la îmbuteliere”, a precizat directorul ONVV, Gheorghe Arpentin.

Experții din străinătate și experții locali au degustat vinurile propuse într-o atmosferă specială – în încăpere a fost liniște și s-au aprins luminile infraroșii, astfel ca experții să nu fie influențați. De asemenea toate sticlele au fost codate, iar experții trebuiau să aprecieze vinurile după 100 de puncte.

‹ adv ›

Printre cei 10 membri ai juriului s-a numărat Nathalie Pouzalgues – enolog de la centrul de Cercetare și Experimentare a Vinului Rose, Franța (unicul centru de analiză a vinurilor rose din lume).

Nathalie Pouzalgues enolog de la centrul de Cercetare și Experimentare a Vinului Rose, Franța.

Pouzalgues a spus că vinurile moldovenești în ultima perioadă înregistrează sporirea calității și în mod special vinurile rose.

După degustarea primei monstre de vin, experții au apreciat diferit soiul propus. De exemplu, Robert Joseph expert din Marea Britanie a pus cel mai mic punctaj la prima probă – 65 de puncte pentru că nu i-a plăcut mirosul.

Robert Joseph expert din Marea Britanie (din centru)

„La miros este ceva ce nu-mi place”, a spus Robert Joseph, enolog din Marea Britanie.

‹ adv ›

 

Robert Joseph în Sala de analiză senzorială UTM cu luminile infraroșii.

Totodată, același vin a fost apreciat cu un punctaj de 84 de puncte de expertul din România Lorena Diaconu.

Lorena Diaconu.

„Îmi place foarte mult culoarea, îmi place foarte mult olfactiv, caracter foarte fructuos”, a spus Lorena Diaconu.

Elizaveta Breahnă, expert în vinificație, care a fost și președintele concursului respectiv a menționat ulterior că vinul prezentat experților pentru prima probă a fost premiat recent în cadrul unui alt concurs cu medalie de argint.

Elizaveta Breahnă, expert în vinificație.

Cele mai bune vinuri rose selectate de către juriu vor fi anunțate vizitatorilor celei de-a XII-a ediții a Vernisajului Vinului – „Vernisaj în vals de primăvară” pe data de 27 aprilie 2017. Competiția Rosé face parte din campania „Rosés de Moldova” care se desfășoară în perioada aprilie – iulie 2017.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›