După majorări bruște de prețuri înregistrate în ultima săptămână când floarea soarelui a ajuns a fi comercializată cu prețul de până la 8,5 lei moldovenești per kilogram, preț care nu a mai fost înregistrat în ultimii ani, au început reducerile de preț.
Potrivit producătorilor, în doar o zi prețul a scăzut cu un leu, iar acum floarea soarelui se vinde cu aproximativ 7,5 lei per kilogram în regiunea de sud, 7,2 lei în regiunea de centru, unde ieri era stabilit prețul mediu de 8,3 lei, și 7,2 lei per kilogram în regiunea de nord.
Pentru mai multe detalii privind prețurile, alăturați-vă grupului nostru pe Viber – Agrobiznes Trade.
Vestea rea este că prețurile pe piața locală ar putea continua să scadă, în condițiile în care unii din principalii procesatori, potrivit informației furnizate de producători pentru Agrobiznes, au început importurile masive de semințe.
Potrivit lor, ar fi vorba de circa 35 de mii de tone de semințe de floarea soarelui care urmează a fi importate în țară chiar în aceste zile prin portul Giurgiulești. Astfel, aceștia consideră că ar fi vorba de speculații de prețuri la nivel local.
Totodată, fermierii ne-au anunțat că nici pentru semințele High Oleic nu sunt oferite prețuri bune, diferența de preț, tradițional înregistrată în fiecare an, fiind nesemnificativă.
Aceștia consideră că statul ar trebui să adopte măsuri de protecție a producătorilor locali mai ales în condițiile acestui sezon, în care recoltele obținute vor fi extrem de mici, practic, în jumătate comparativ cu anul trecut.
Între timp, în țara vecină Ucraina, unul din principalii producători mondiali de floarea soarelui, prețurile se mențin înalte 13900-14500 de grivne per tonă (aproximativ 493-514 dolari per tonă). (Datele privind prețurile în Ucraina sunt preluate de pe Nibulon.com).
Amintim că, experții mondiali au prognozat reduceri de prețuri în timpul apropiat pentru floarea soarelui, însă au menționat faptul că prețurile pe parcursul întregului an de comercializare vor fi mai mari decât în anii precedenți, din cauza recoltelor mai mici obținute de principalii producători mondiali de floarea soarelui.
Comentarii