sâmbătă, 21 decembrie, 2024
2.7 C
Chișinău
HomepageAdvertorialePremieră în Moldova. C.Î. Agrostoc va lansa prima hală de tratare a îngrășămintelor azotoase...

Premieră în Moldova. C.Î. Agrostoc va lansa prima hală de tratare a îngrășămintelor azotoase cu inhibitori

Recomandate

Republica Moldova s-a poziționat pe piață drept țară importatoare de îngrășăminte minerale. Spectrul produselor disponibile este destul de larg, însă, din cauza cheltuielilor de logistică, îngrășămintele se scumpesc considerabil, astfel producătorii autohtoni sunt nevoiți să cheltuie mai mulți bani pentru acestea.

Cooperativa de Întreprinzător Agrostoc planifică să lanseze un proiect ambițios în acest sens – prima hală de tratare a îngrășămintelor cu inhibitori ai ureazei și nitrificării din Republica Moldova.

Îngrășămintele produse vor corespunde cerințelor UE  și se încadrează în categoria EC Fertilizanți

„Mereu am fost în căutarea soluțiilor eficiente, dar și cu impact minim asupra mediului. Îngrășămintele cu inhibitori asigură nu doar o nutriție mult mai bună a plantelor, ci și nu permit poluarea solului și apelor. Până acum, importam aceste îngrășăminte pentru a le pune la dispoziția fermierilor, dar, analizând costurile de logistică, am decis că ar fi optim să lansăm un punct de tratare a îngrășămintelor cu inhibitori ai ureazei și nitrificării în Moldova. Îngrășăminte de calitate superioară, produse conform normelor UE, cu impact minim asupra mediului, dar și mai ieftine vor fi disponibile în curând pentru fermieri”, povestește Igor Tagadiuc, președintele C.Î. Agrostoc.

Ce va oferi lansarea punctului de tratare:

  • Reducerea prețurilor pentru fermieri, în condițiile în care îngrășămintele vor fi produse local;
  • Îngrășăminte de calitate, cu impact minim asupra mediului;
  • Protejarea apelor și solurilor de poluare;
  • Utilizarea mai bună a azotului din îngrășăminte;
  • Costuri de producere mai mici;
  • Oportunități de export ale îngrășămintelor produse atât în UE, cât și țările vecine cum ar fi Ucraina și România.

În dependență de temperatură și umiditate, cantitatea de azot din îngrășăminte care se pierde prin levigare și volatilizare variază de la 20 până la 60%. Respectiv, aceste cantități ajung să polueze solul și apele.

„Trebuie să fim capabili să asigurăm stabilitatea sectorului agricol, inclusiv în condițiile acestui sezon. Problemele de asigurare cu îngrășăminte, întâlnite primăvara din cauza pandemiei, au confirmat suplimentar necesitatea lansării producerii locale. În plus, nu trebuie să uităm de aspectul ecologic, activitatea fermierilor nu trebuie să dăuneze mediului. Inhibitorii permit reducerea la minim a pierderilor de azot, de aici și o eficiență economică mai înaltă”, a menționat Vitalie Iatișin, departamentul vânzări și servicii agrotehnologice Agrostoc.

Suportul tehnic va fi acordat de reprezentanța companiei germană Compo Expert, care are 17 puncte de tratare a îngrășăminte în diferite țări. Totodată, și tehnologia de producere, dar și monitorizarea calității va fi realizată în parteneriat cu Compo Expert.

„Livrând pe piața Moldovei mai mulți ani la rând astfel de îngrășăminte, am înțeles că pentru producători acestea sunt prea scumpe, chiar dacă își doresc să utilizeze produse de calitate. Compo are soluții pentru tot spectrul de culturi, fiind lider la capitolul îngrășăminte cu inhibitori ai ureazei și nitrificării. Fabricile de producere sunt amplasate exclusiv în Europa. Poluarea solurilor cu nitrați este o problemă majoră, în UE deja sunt introduse restricții pentru a evita poluarea, iar îngrășămintele ce urmează a fi fabricate în cadrul punctului de tratare din Moldova va corespunde acestor cerințe”, explică Serghei Muntean, reprezentantul companiei Compo Expert.

Hala de tratare este amplasată în satul Tigheci, raionul Leova, iar acum sunt realizate ultimele lucrări de construcție. Agrobiznes este partenerul media de promovare al proiectului pe teritoriul Republicii Moldova.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale