‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 19 mai, 2024
15.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎn Republica Moldova vor fi create camere agricole menite să reprezinte interesele fermierilor

În Republica Moldova vor fi create camere agricole menite să reprezinte interesele fermierilor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În scopul reprezentării și protejării intereselor fermierilor, în Republica Moldova vor fi create camere agricole. Raportul la proiectul de lege care prevede acest lucru a fost aprobat, astăzi, de membrii Comisiei agricultură și industrie alimentară.

Potrivit proiectului, camerele agricole sunt organizații cu caracter consultativ, prin intermediul cărora va fi instituționalizat dialogul dintre fermieri și autoritățile publice cu competențe în domeniul agricol, precum și dintre celelalte autorități ale administrației publice centrale și locale, pe domeniile lor de competență.

Camerele agricole vor fi constituite în două nivele: zece camere agricole regionale și Camera Agricolă Națională.

Calitatea de membru al camerei agricole va putea fi obținută de către producătorii agricoli care dețin cu drept de proprietate, posesie și folosință cel puțin două hectare de teren agricol arabil; sau cel puțin un hectar de teren ocupat de culturi perene sau legume în câmp deschis; sau cel puțin 0,1 hectar de legume pe teren protejat; sau un număr de animale, pentru exploatațiile nonprofesionale, mai mare decât cel prevăzut de Legea privind activitatea sanitară veterinară.

Fermierul poate fi membru doar al unei camere agricole regionale.

Activitatea camerelor agricole va fi finanțată din contul cotizațiilor de membru, din serviciile de consultanță și/sau asistență prestate contra cost, din donații sau sponsorizări, precum și din alte surse legale.

‹ adv ›

Modelul de organizare a camerelor agricole în Republica Moldova va fi unul hibrid.

Pe de о parte, statul, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare va facilita procesul de creare și instituționalizare a camerelor agricole regionale, iar, pe de altă parte, camerele agricole vor avea autonomie totală în activitatea lor. 

Proiectul de lege privind organizarea și funcționarea camerelor agricole a fost elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, cu suportul tehnic al Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, implementat cu suportul financiar al USAID.

‹ adv ›

Documentul urmează a fi examinat în ședința plenară a Parlamentului.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›