Dezbaterile privind nocivitatea glifosatului, ce durează deja câțiva ani, au pus la încercare companiile producătoare de produse de uz fitosanitar. Elaborarea erbicidelor cu un grad redus de nocivitate, dar eficiență înaltă, s-a dovedit a fi destul de problematică.
O companie din SUA, însă, a reușit. Aceasta a anunțat recent că noul său erbicid biodegradabil a fost aprobat pentru înregistrare de către EPA (Environmental Protection Agency) și va fi înregistrat în toate statele din țară.
Substanța care stă la baza acestei dezvoltări este extrasă din floarea soarelui, planta devenind utilă nu doar pentru conținutul în ulei, dar și datorită acestui ingredient activ. Erbicidul neselectiv afectează membranele celulare ale epidermei plantei și le distruge, ceea ce determină deshidratarea rapidă a țesuturilor.
Produsul este alcătuit din 51,98% – acid pelargonic, substanță de origine naturală obținută din floarea-soarelui. Acesta combate atât buruienile anuale, cât și cele perene, având acțiune și asupra mușchilor. Se descompune în dioxid de carbon și apă.
Reprezentanții companiei susțin că, au decis să elaboreze acest produs după ce au avut mai multe solicitări de erbicide „naturale” din partea producătorilor, chiar dacă culturile lor nu sunt organice. Acesta este eficient în combaterea buruienilor, desecarea hameiului, ovăzului, orzului și lăstarilor viței de vie. Iar în prezent deja a fost înregistrat în 36 de state.
In Republica Moldova avem deja un produs de acest gen inregistrat din 2018