Au demarat lucrările de reconstrucție a sistemului de irigare Chirchani-Zîrnești din raionul Cahul, reabilitat din fondurile Programului Compact al Guvernului SUA, care vor continua pînă în iulie 2015. Lucrările valorează circa 13 milioane USD și sunt efectuate de consorțiul companiilor din România Hidroconstrucția&Iamsat Muntenia și coordonate de Fondul Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova).
Din luna mai, cînd a fost semnat contractul cu compania de construcția, pînă în prezent au fost mobilizate echipamente și tehnică necesară pentru construcție, au fost angajați specialiștii și muncitorii, au fost efectuate lucrări de terasament pentru curățirea a circa 1 000 de metri a canalelor de drenare și construcția a unor canale de drenare noi.
Sergiu Iuncu, directorul proiectului Tranziția la agricultura performantă în cadrul FPM Moldova, a precizat că reconstrucția sistemului de irigare Chircani-Zîrnești va fi un salt calitativ și tehnologic nou pentru comunitatea fermierilor din localitățile Cucoara și Zărnești, datorită echipamentelor moderne instalate ce le va permite producătorilor agricoli din zonă să utilizeze apa pentru irigații eficient și în funcție de necesitate, să reducă costurile de menținere și practic să excludă pierderile de apă din rețea. După reconstrucția sistemului de irigare, circa 2 200 de hectare de teren agricol vor avea acces la irigare.
Lucrările de reconstrucție a sistemului de irigare prevăd reabilitarea a peste 118 km de canale de drenaj, construcția a 9 module de irigare care includ instalarea a 21 seturi de pompe, a echipamentului electro-mecanic modern, a prizelor noi de captare a apei și a structurilor de control, substituirea rețelei de distribuție a apei cu țevi din polietilenă de densitate înaltă cu o lungime totală de peste 62 km cu un termen de exploatare de 50-70 ani, montarea hidranților, instalarea a două stații de pompare fiecare dotată cu cîte 3 seturi de pompe pentru desecarea canalelor de drenaj.
Reabilitarea sistemului de irigare Chircani-Zîrnești reprezintă o abordare noua pentru sectorul de irigare din Republica Moldova bazată pe module sau sub-sisteme de irigare, fiecare fiind independent unul fața de altul, dotat cu unitatea de pompare proprie ce deservește o suprafață de circa 160-350 ha. Construcția modulară a sistemului de irigare pe rîul Prut le permite fermierilor să reducă costurile pentru consumul de energie, costurile pentru presurizarea sistemului, minimizarea riscurilor în caz de accidente în rețea, gestionarea simplă a unității de pompare etc.
Actualmente, FPM Moldova are semnate contracte pentru reabilitarea a 10 sisteme de irigare (Criuleni, Lopatna, Jora de Jos, Puhăceni, Roşcani şi Coşniţa , Blindești, Grozești, Leova și Chircani-Zîrnești) în valoare totală de circa 80 de milioane USD. Primele sisteme de irigare reabilitate Criuleni și Lopatna vor fi date în exploatare în lunile septembrie și octombrie ale anului curent.
Comentarii