Banca Mondială, cu sprijinul financiar UE, a lansat un proiect-pilot de monitorizare prin satelit a utilizării terenurilor agricole în cadrul programului global de 5 ani pentru îmbunătățirea transparenței și eficienței gestionării activelor funciare în Ucraina – „Land Transparency”. În prezent, proiectul este implementat în regiunile Lvov, Kiev și Nikolaev, scrie agroperspectiva.com.
Proiectul este integrat folosind tehnologia spațială a companiei americane EOS. Ca parte a programului EOS, pe baza datelor monitorizate de satelit, a fost analizată acoperirea vegetală a suprafeței pământului, ceea ce a făcut posibilă crearea unei hărți a semănăturilor, stabilirea limitelor exacte ale câmpurilor și identificarea tuturor principalelor tipuri de acoperire în cele trei regiuni, din anul 2016 până în 2018.
Au fost identificate neconcordanțe în datele cadastrale și date ce confirmă lipsa rotației culturilor. La fel, sunt monitorizate suprafețe mari de pământ în care aceeași cultură a fost cultivată mai mulți ani la rând. Spre exemplu, cea mai mare suprafață însămânțată cu aceeași cultură a fost identificată în regiunea Kiev – porumb, iar în Nikolaev – floarea soarelui.
Pentru a lucra asupra proiectului, au fost implicați angajații Institutului de Cercetare Spațială al Academiei Naționale de Științe din Ucraina, experți recunoscuți în utilizarea sistemelor de observare spațială. Potrivit evaluării, exactitatea hărților de clasificare este mai mare de 90%, care este considerată o cifră înaltă, mai ales având în vedere numărul mare de câmpuri mici.
„Ținând cont de avantajele monitorizării terenurilor agricole, rezultă că vor avea de câștigat toți participanții la piața agricolă: sectorul de stat, financiar și investițional, exploatațiile agricole și fermele, companiile de asigurări, distribuitorii și comercianții”, afirmă specialiștii EOS.
Utilizarea tehnologiei respective de monitorizare permite estimarea cu exactitate a suprafețelor culturilor, monitorizarea stării plantelor în toate fazele de creștere, prognozarea timpurie a recoltei și alte operațiuni importante. Iar accesul la datele din anii precedenți și analiza cantităților mari de informații privind utilizarea celor mai noi tehnologii permit estimarea prețului terenului.
„Putem furniza informații despre culturile cultivate pe un anumit câmp în anii precedenți, determina asolamentul, identifica procesele de degradare pentru o perioadă lungă de timp, estima randamentul culturilor de bază din regiune”, a menționat directorul tehnic al EOS, Vladimir Vasiliev.
Pe lângă obiectivul principal al „Land Transparency”, proiectul va asigura și transparența și eficiența gestionării activelor funciare în Ucraina, iar monitorizarea prin satelit va contribui la dezvoltarea pieței asigurărilor agricole, a cărui potențial în Ucraina este estimat la 50 de milioane de dolari.
De avantajele monitorizării terenurilor agricole de mai mulți ani profită întreaga lume. Astfel, în Uniunea Europeană, această tehnologie a înlocuit activitatea controlorilor de teren. În baza acestor date se iau decizii de acordare a subvențiilor. În SUA, datorită datelor furnizate de satelit, este prognozată recolta și se formează prețurile la nivel mondial.
EOS (Earth Observation System) este o companie privată de înaltă tehnologie, cu un personal de aproximativ 200 de angajați, care dezvoltă soluții pentru utilizarea analizei datelor obținute prin satelit pentru a soluționa o gamă vastă de probleme de afaceri. Biroul central al companiei este situat în Menlo Park, California, iar centrele de cercetare și dezvoltare sunt situate în orașe ucrainene – Kiev, Dnipro, Harkov.
Comentarii