După recoltare, procesul tehnologic de prelucrare a ştirului presupune o curăţare prealabilă a seminţelor şi uscarea acestora. În Ucraina, în orașul Dnipro, deja există un centru specializat pentru realizarea acestor lucrări, iar anul viitor, astfel de centre, vor fi deschise în Nicolaev și regiunea Kiev. Despre aceasta a informat directorul Asociaţiei producătorilor de ştir şi derivatelor acestuia, Alexandr Duda.
„Producătorii ce doresc să crească această cultură utilă şi rentabilă, trebuie, mai întâi, să se asigure cu tehnica necesară pentru cultivarea ştirului. În primul rând, trebuie să dispună de o semănătoare ce ar asigura distanţa dintre rânduri de 45-70 cm şi care ar putea semăna seminţe mici cu masa a 1000 boabe de 0,8 g”, a explicat Alexandr Duda.
Gospodăria trebuie să dispună şi de un cultivator, stropitoare pentru aplicarea produselor biologice de protecţie şi a stimulatorilor de creştere, grape pentru combaterea buruienilor dintre rânduri.
„Preferabil, ca rabatorul combinei care va recolta amarantul, să dețină aceleaşi dispozitive speciale utilizate la cultura rapiţei, pentru a reduce pierderile. Apropo, americanii recomandă să recoltăm cu ajutorul combinelor pentru floarea soarelui, însă la noi, această metodă nu este practicată”, a adăugat Alexandr Duda.
În ceea ce priveşte realizarea, acesta afirmă că nu întâlneşte probleme. O tonă de seminţe de ştir, ce corespunde cerinţelor de calitate umiditatea-10%, impurităţi- 3%, este vândută cu circa 25 de mii de grivne.
Comentarii