‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎn ultimii cinci ani, volumul comerțului mondial cu miere a crescut considerabil

În ultimii cinci ani, volumul comerțului mondial cu miere a crescut considerabil

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Volumul global al vânzărilor de miere a crescut, în ultimii 5 ani, cu aproximativ 18%. În anul 2017, s-au produs 690,3 mii tone de miere, în valoare de circa 2,37 miliarde dolari.

Lider mondial în exportul mierii, pe parcursul mai multor ani, este China, care exportă 19% din volumul mondial. Cu o diferenţă majoră, pe locul 2, s-au clasat Argentina şi Ucraina, atingând cote de 10% fiecare. În 2017, aceste 3 ţări au exportat în jur de 40% din volumul total de miere.

În topul primilor 10 țări este şi Noua Zeelandă. Chiar dacă exportă un volum relativ mic de miere, 11,1 mii tone, preţul mediu de realizare a acesteia este de 24,32 dolari/kg. Acest fapt se explică foarte simplu, Noua Zeelandă produce mierea de Manuka (unul dintre cele mai scumpe varietăţi de miere), în plus mai mult de 80% din mierea pentru export este deja fasonată.

‹ adv ›

Ucraina exportă, practic tot volumul de miere „en gros”, concurând cu China, Vietnam, Argentina și India.

Aproximativ jumătate din volumul total de miere este importat de UE. Cele mai mari cantităţi importă Germania – 12%, Marea Britanie – 6%, Franţa – 6%. Un al doilea mare importator este SUA, cu 30% din cantitatea totală, urmată de Japonia, China, Arabia Saudită.

Chiar dacă China este lider în exportul de miere, totuși importă o cantitate semnficativă, prevalând mierea din Noua Zeelandă (mai mult de 70% miere de Manuka). Timp de doi ani, importul a crescut cu 25%. Creşterea importului este generată de îmbunătăţirea condiţiilor de trai a populaţiei chineze, dar şi trendul mondial al alimentaţiei corecte şi modul sănătos de viaţă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›