‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
6.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎn unele regiuni ale țării, până la 70% din câmpurile cu rapiță sunt afectate...

În unele regiuni ale țării, până la 70% din câmpurile cu rapiță sunt afectate de dăunători și boli

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În decursul săptămânii trecute, pe teritoriul ţării s-a semnalat vreme mai caldă ca de obicei și cu precipitații abundente. Temperatura medie săptămânală a constituit +16,5..+19,0ºС, temperatura maximă a aerului a urcat în teritoriu până la +32ºС (stația meteorologică Tiraspol, iar cea minimă a aerului a scăzut până la +6ºС (stația meteorologică Bravicea). Astfel, vremea a fost favorabilă pentru dezvoltarea în masă a bolilor și dăunătorilor.

La culturile cerealiere a continuat  dăunarea plantelor de tripsul grâului, popularea cu păduchi, iar pe 90,9% suprafețe din 12,7 mii ha cercetate, dăunarea spicelor de ploşniţe, depunerea pontelor de acestea și eclozarea larvelor. Dintre boli continuă dezvoltarea ruginii brune, iar în condițiile climatice formate în ultima perioadă, se semnalează dezvoltarea însemnată a făinării la grâul de toamnă şi a helmintosporiozei la cerealele de primăvară.

La culturile prășitoare, pe 70,5% suprafețe de porumb din 10,1 mii ha cercetate și 67,9% suprafețe de floarea soarelui din 11,7 mii cercetate, cu dăunarea până la 30% plante a continuat hrănirea gândacilor polifagi, predominantă fiind rățişoara porumbului. Continuă ridicarea în stratul superficial de sol a sârmarilor şi pseudosârmarilor, cu dăunarea plantelor de porumb, legumelor din răsad și semănte.  În unele raioane din republică (Glodeni, Drochia, Soroca, Sângerei, Orhei, Șoldănești, Leova, Cantemir, C-Lunga, Cahul) a continuat zborul însemnat al fluturelui de  scăieți, cu depunerea ouălor la cultura de soia și floarea soarelui.

La rapiţa de toamnă pe 71,4% suprafețe din 7,7 mii ha cercetate continuă atacul de gândac lucios al rapiţei, hrănirea larvelor gărgăriței tulpinilor, popularea cu păduchi și ploșnițe, dezvoltarea manei, alternariozei şi fomozei.

La mazăre a continuat zborul și popularea de gărgărița mazării,  depunerea ouălor, popularea cu păduchi.

În livezile de măr la moment pe 47,0% suprafețe din 2,5 mii ha cercetate continuă hrănirea larvelor moliilor defoliatoare de frunze. Pretutindeni continuă zborul fluturilor viermelui merelor, a prunelor, depunerea ouălor și eclozarea larvelor. În raioanele în care au căzut precipitații, la începutul lunii mai s-au manifestat primele simptome de rapăn (Basarabeasca, Cahul, Ceadîr-Lunga, Călărași, Râșcani, Edineț, Soroca), iar în condițiile climatice din ultima perioadă dezvoltarea bolii s-a intensificat, în special în livezile, unde tratamentele cu fungicide nu au fost efectuate, ori au fost efectuate neoportun. În unele livezi puternic se dezvoltă și făinarea, cu manifestarea simptomelor și pe fructe.

‹ adv ›

La sâmburoase a continuat hrănirea și înmulțirea păduchelui cenuşiu al prunului, păduchelui piersicului. În livezile de piersic a continuat zborul fluturilor moliei orientale și a moliei vărgate a fructelor, depunerea ouălor și hrănirea larvelor în lăstarii tineri.

În livezile de cais, vişin şi cireş continuă dezvoltarea arsurii moniliene, dezvoltarea însemnată a beşicării frunzelor de piersic (până la 60% frunze afectate în Leova, 100 ha, Cantemir, 82 ha, mun.Chișinău20 ha, Taraclia, 14 ha), iar la toate sâmburoasele continuă manifestarea ciuruirii/pătării bacteriene a frunzelor.

La viţa de vie continuă zborul fluturilor moliilor strugurilor, depunerea ouălor și eclozarea larvelor.

‹ adv ›

Advertoriale

Controlul eficient al lupoaiei și buruienilor la floarea-soarelui cu Listego® Pro

Pentru o cultură profitabilă de floarea-soarelui sunt importante: pregătirea terenului, alegerea hibrizilor potriviți, combaterea buruienilor, a dăunătorilor și a bolilor. Pregătirea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›