Un alt beneficiar al proiectului Băncii Mondiale Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P), și anume grupul de producători agricoli ”Legbiofruct” din satul Hârtopu, r-l Cimișlia își lansează implementarea proiectului său investițional în valoare de 12,5 mln. lei.
Din suma totală a proiectului 6,2 mil. lei constituie grantul MAC-P, a doua jumătate a sumei fiind contribuția proprie. Debursarea grantului a fost efectuată la finele săptămânii trecute după ce fermierii au venit cu confirmarea contribuției financiare proprii pentru realizarea proiectului.
Reamintim, că Grupul ”Legbiofruct” au participat la cel de al doilea apel de granturi al Programului ”Facilitarea accesului la piețele de desfacere” al proiectului MAC-P, primind certificatul confirmativ de alocare a sportului financiar la 10 aprilie 2015.
Proiectul investițional a horticultorilor din Cimișlia prevede – construcția unui depozit frigorific cu o capacitate de 320 tone, o cameră de uscare a fructelor și o linie de sortare și ambalare a fructelor.
Creat cu suportul proiectului MAC-P în vara anului 2014, grupul de agricultori deja au reușit să se afirme pe piața internă, fiind încheiate contracte cu rețelele de super-marketuri din capitală datorită cantităților competitive oferite. Totodată, au fost efectuate exporturi de fructe în România și Ucraina.
Datorită asocierii, cei cinci horticultori au consolidat 67 ha de plantații multianuale, iar roada anuală ai acestora este de circa 450 tone de struguri de masa, 120 tone căpșuni, peste 50 tone cireșe, etc.
”Legbiofruct” este al doilea proiect investițional realizat cu suportul proiectului MAC-P în r-nul Cimișlia, primul fiind cooperativa BASAN AGRO, beneficiarii primului apel de granturi. Fermierii din această cooperativă sunt pe ultima sută de metri în realizarea proiectului său investițional de 12,6 mln. lei, bani cu care construiesc un frigider industrial de 500 tone și instalează o cameră de ambalare. Grantul acordat de MAC-P a fost de 4,9 mln lei.
Programul de granturi ”Facilitarea accesului la piețele de desfacere” al proiectului MAC-P (2014-2016) este creat pentru a veni în ajutorul horticultorilor – acordă suport în crearea și înregistrarea grupurilor de producători, suport în crearea proiectelor investiționale și dosarelor pentru participarea la concursurile de selectare a beneficiarilor de granturi, acordă suport logistic în dezvoltarea afacerii cu succes al cooperativei pe viitor. Programul de granturi ”Facilitarea accesului la piețele de desfacere” oferă suport financiar de până la $350 mii, dar nu mai mult de 50% din valoarea investiției în tehnologii post-recoltă. Bugetul Programului de granturi este de $7 mln.
Comentarii