FOTO: instalnews.ro

Pe cei mai mulți oameni cuvântul ”geotermal” îi duce cu gândul la gheizere și vulcani și foarte puțini știu că ar putea să folosească energia termică a Pământului ca să-și încălzească locuințele.

Primele sisteme de încălzire geotermală au fost puse în practică la începutul anilor ’70 ai secolului trecut, în plină criză energetică. Astăzi acestea se utilizează pe scară largă în SUA, Canada și țările din Europa de Vest. Un exemplu în acest sens este Suedia, unde o bună parte din blocurile de locuit sunt încălzite având ca sursă de căldură Marea Baltică. Germania la rândul ei susține trecerea la energia geotermală prin subvenții generoase.

La noi între timp, în pofida faptului că prețurile la cărbune, gaz și alte resurse energetice nu au încetat să crească, pompele de căldură nu se bucură de mare succes. În acest material veți afla cum funcționează, ce tipuri de sisteme de încălzire există și care sunt plusurile și minusurile utilizării acestora.

Cum funcționează încălzirea geotermală?

Sistemul de încălzire geotermală este compus din pompă termică și un circuit format din țevi ce captează energia, montate sub pământ (pe orizontal sau vertical) sau la fundul bazinelor de apă.

Principiul după care funcționează pompa de căldură seamănă cu cel al frigiderului. Pompa, aflată în locuință, ”extrage” energia pământului și o transformă în căldură. Acest lucru e posibil datorită faptului că freonul, circulând prin conducte colectează energia pământului (apei), după care intră în vaporizatorul radiatorului și cedează căldura, care se folosește la prepararea agentului termic din calorifere. În momentul cedării căldurii agentul frigorific se răcește din nou, iar pentru ca acest ciclu să se repete, freonul trebuie încălzit până la 5-7 grade. În ajutor vine căldură termică a Pământului. Chiar și în iernile cele mai cumplite, temperatura sub pământ nu coboară mai jos de +4°, iar la adâncimea de 30 de m aceasta variază între +8° și +10°.

De remarcat că vara procesul este invers: excesul de căldură din locuință este extras de către pompă și dispersat în pământ. De aceea pompele de căldură mai sunt comparate și cu aparatele de climatizare reversibile.

Tipurile de sisteme de încălzire geotermală

După cum am zis mai sus, țevile sau așa-zisele captatoare pot fi îngropate în sol sau în apă. De aici deosebim pompe de căldură cu captatoare orizontale, pompe de căldură cu sonde de adâncime (sau verticale) și pompe de căldură apă-apă.

Deși captatoarele orizontale sunt cele mai puțin costisitoare, pentru instalarea lor trebuie să dispuneți de un spațiu în jurul clădirii dublu față de suprafața locuibilă. Bunăoară pentru a încălzi o încăpere de 200 m pătrați e nevoie de o parcelă de minimum 500 metri pătrați. Acestea se montează la o adâncime mai joasă de nivelul la care îngheață solul (diferit în funcție de condiții climaterice a regiunii).

Deoarece nu necesită investiții inițiale importante și au o eficiență mare, cele mai rentabile se consideră totuși pompele apă-apă, circuitul de țevi fiind instalat la fundul rezervoarelor de apă. Partea proastă este că iazuri și râuri cu o adâncime de 2 metri nu se găsesc oriunde.

Pompele cu sondă pe verticală sunt din contra cele mai scumpe fiindcă pentru perforarea sondei este nevoie de echipament special și costisitor. Sonda trebuie amplasată la o adâncime de cel puțin 30 de metri (în dependență de relief). În schimb, nu necesită mult spațiu exterior și este perfect pentru încălzirea caselor sau blocurilor de locuit, amplasate pe suprafețe mici.

Avantajele și dezavantajele energiei geotermale

Energia geotermală este ecologică și prietenoasă cu mediul înconjurător. De altfel, ea nu prezintă un pericol nici pentru oameni: nu există risc de incendii în lipsa arderii combustibilului, nu se elimină substanțe nocive sau mirosuri neplăcute. În plus, pompele de căldură lucrează fără mare zgomot și nu necesită îngrijire specială.

Cel mai important este că acest tip de energie nu costă nimic. Investiți doar în echipament, bani pe care, specialiștii susțin, că îi veți recupera în cinci ani neplătind facturile pentru energia termică tradițională. Cu toate acestea, costurile de întreținere te fac să eziți și aici este principalul dezavantaj al acestei forme de energie.

Să facem un calcul simplu pornind de la o situație ideală când pierderile de căldură sunt minime. Pentru încălzirea unei încăperi cu suprafața de 10 metri pătrați ar trebui o putere de 1 KW pentru încălzire. Reiese că pentru o suprafață de 100 metri pătrați e nevoie de 10 KW putere de încălzire. Dintr-un singur KW de energie electrică, folosit de pompa electrică, se obține până la 4 KW de căldură. Prin urmare, pentru a produce 10 KW de căldură este nevoie de 2 KW de energie electrică pe oră. Pe zi sunt necesari 48 de KW, iar pe lună circa 1140 KW. Având în vedere că un KW de energie electrică costă 2,16 lei, energia geotermică ne va costa circa 2460 de lei pe lună. În concluzie, energia geotermică nu este tocmai mai ieftină față de alte forme de energie tradițională.

Cu toate acestea, energia geotermală își face loc în locuințele din țara noastră, dar cu pas timid. Dar voi, sunteți pregătiți să renunțați la gaz și cărbune în favoarea acestei energii alternative?

Articol realizat în baza materialelor zhkhacker.ru

11 COMENTARII

 1. Daca socotelile facute sint pentru 10 metri patrati cit costa pentru o luna sa incalzesti o casa de 100m? Nu vad nici o oportunitate inafara de ecologie si pierdere.

 2. Calculul de la final are o eroare.Simpla. Acea familie nu va locui in incapere cu geamurile deschise si nici nu e originara din Africa.Pentru 100m2 costurile pot fi undeva la 300 – 400 ron/luna.Verificati la cine a instalat asa ceva.
  Articolul descurajeaza practic instalarea de noi pompe geotermale in detrimentul sanatatii noastre…pentru ca taind padurea sau inhaland carbuni ajungem in groapa de tineri.
  P.S S-a inventat termostatul…

 3. Intr-adevar se face o mare eroare la calculul final. Pretul pe kw-ul de energie electrica nu ajunge la 2.16 lei cum se descrie in articol.
  La un cost real al energiei electrice rezulta: 1140kw * 0.55 lei/kw = 627 lei maxim.
  Eficientizand timpul de functionare (folosind termostat de ambient) se reduce undeva la 400 de lei pe luna costul energiei electrice.
  Din experienta pot sa confirm ca la o casa de 150 mp cu un bun grad de izolare termica, costul incalzirii ajunge la 450 de lei pe o luna de iarna cu temperaturi negative (gen ianuarie).
  In celelalte luni costul scade sub 450 de lei.

 4. Datorita sfaturilor d-voastra am efectuat foraj la locuinta mea situata la tara cu urmatoarele sapaturi in pamant adica 6 forari, deci prima gaura are adancime de 90 metri, adoua de 60 metri, atreia de 30 metri a patra de 70 metri a cincea de 25 metri iar a sasea de 25 demetri. In total ar fi in jur de 3oo metri tuuburi in pamant plus distantele de la gauri pana la caminul tehnic aproximativ 30 de metri. iar suprafata de montare a instalatiei de caldura ar fi de cca. 200 metri patrati. Doresc sa-mi trimiteti mesaj sa stiu daca am dat gres cu o astfel de instalatie si cat as putea plati curentul electric po o luna de iarna friguroasa in zona judetului Neamt si mai mult de atata chiar pot stau linistit ca la asa investitie voi avea caldura din sursa pamant ?

 5. Revin si continii sa va aduc la cunostinta ca toata caldura va fi numai in pardoseala si este un circiut de apoximativ 200 metri patrati in toata casa, va intreb oare voi avea caldura suficienta pe timp de iarna avand in vedere ca voi folosi si apa calda la robinetele de la bucatarie si baie ?

  • Buna, as fii curioasa cat te-a costat toata instalatia cu sapaturi si montaj de la a la z. Am o casa de 120 mp si nu stiu cu se incalzesc. Esti multumit cu caldura? Cate grade ai in casa?

 6. Buna ziua.
  As avea nevoie de niste sfaturi pentru acest fel de incalzire. Sau as avea nevoie de un numar de telefon.
  Un inginer sau un proiectant. Puteti sa ajutati ?
  Va multumesc .

 7. Buna ziua.
  Eu locuiesc in Austria si folosesc de 10 ani pompa geotermica (firma Neura)pentru incalzirea unei case cu o suprafata de 116 mp,costul lunar fiind de 27 de Euro. Pentru cei ce sunt interesati recomand cu toata sinceritatea.

LASĂ UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here