‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 17 martie, 2025
3.9 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleÎndepărtați zonele afectate de foc bacterian ACUM pentru a reduce riscul din acest an

Îndepărtați zonele afectate de foc bacterian ACUM pentru a reduce riscul din acest an

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cancerele de foc bacterian lăsate în livadă sunt sursa noilor infecții de primăvară. Îndepărtarea acestora reduce presiunea bolii.

De unde provine focul bacterian?

Patogenul focului bacterian, Erwinia amylovora, iernează în cancerele prezente în livadă. Celulele bacteriene supraviețuiesc în principal la marginea acestora, acolo unde țesutul afectat al scoarței se întâlnește cu țesutul sănătos.

În multe cazuri, bacteriile patogene mor pe parcursul iernii, însă în 20-50% dintre cancere, celulele rămân active și supraviețuiesc până la perioada de înflorire din primăvară.

‹ adv ›

Un studiu realizat de Santander et al. (2022) a constatat că între 7% și 62% dintre cancerele formate în iunie conțineau bacterii active de foc bacterian în luna aprilie a anului următor.

Primăvara, în perioadele cu umiditate ridicată, patogenul elimină o substanță lipicioasă la marginile acetora. Această secreție atrage insecte, precum muștele, care pot transporta boala la flori.

De asemenea, ploile însoțite de vânt pot răspândi agentul patogen în livadă.

‹ adv ›

Cum arată cancerele de foc bacterian?

Simptomele reprezintă zone de țesut mort. Deși există mai multe tipuri de astfel de cancere, cele cauzate de focul bacterian sunt ușor de identificat.

Acestea au o culoare cenușie, ușor violet sau uneori aproape neagră. Țesutul afectat poate fi ușor scufundat și crăpat.

Zonele sunt adesea asociate cu lăstari care au fost afectați în anul precedent. La lăstarii tineri, infecția s-a extins rapid prin țesut, ajungând până la o tulpină mai mare.

Îndepărtarea lăstarilor infectați din livadă

Este recomandat ca îndepărtarea zonelor afectate să fie realizată separat de tăierile de formare ale pomilor.

Lăstarii afectați de foc bacterian trebuie eliminați complet din livadă, deoarece pot constitui o sursă de bacterii patogene active în primăvară.

De exemplu, într-un studiu realizat în 2019, 18 lăstari infectați de foc bacterian, având dimensiuni între 1 și 5 cm, au fost lăsați în livadă între 28 februarie și 17 aprilie.

Testele efectuate în primăvară au arătat că 28% dintre aceștia încă mai conțineau bacterii vii de Erwinia amylovora.

Această constatare subliniază importanța îndepărtării și distrugerii rapide a lăstarilor afectați, pentru a limita presiunea infecțioasă asupra pomilor sănătoși.

Unde facem tăierea

Comparativ cu tăierile efectuate vara, tăierile de îndepărtare făcute iarna pot fi realizate mai aproape de marginea vizibilă a zonei infestate, deoarece patogenul este limitat la zona afectată.

Tăiați la următorul punct „horticol logic” situat sub zona afectată.

Concentrați-vă eforturile asupra parcelelor unde focul bacterian a fost prezent anul trecut. Verificați toate parcelele pentru a reduce riscul de infecție în acest sezon.

Citiți mai multe despre Focul bacterian – sfaturi pentru prevenire.

Autor recomandări Tianna DuPont, WSU Extension.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›