Peste 80% din cantitatea de energiei electrică din Republica Moldova este asigurată de importul din Ucraina, iar restul de la centrala Hidroelectrică de la Cuciurgan, care e amplasată în regiunea transnistreană.
Însă Centrala de la Cuciurgan nu este o sursă stabilă şi livrările de energie electrică în Moldova depind de mai mulţi factori, inclusiv de cei politici, declară şeful Direcţiei Generale Securitate şi Eficienţă Energetică din cadrul ministerului Economiei, Vadim Ceban. Astfel, în următorii şapte ani, autorităţile vor să asigure 20% din energia electrică din surse regenerabile. Una dintre pricipalele surse regenerabile este cea eoliană, care în prezent încă nu este explorată.
Se înghesuie investitorii
„Cel mai mare potenţial pentru producerea de energie eoliană este în zona de sud şi sud-est a Moldovei, dar şi în raioanele Călăraşi şi Nisporeni. Investiţiile pentru crearea fermelor eoliene vor fi mari, pentru instalarea unei turbine eoliene sunt necesari 1,5-1,7 milioane de euro pentru 1 MW, de două ori mai scump decât energia tradiţională. Tarifele vor fi mai mari, estimăm că tariful la energia eoliană va fi dublu faţă de cel cu care cumpărăm energie din Ucraina”, a mai spus Vadim Ceban.
În acest an a fost elaborat proiectul de lege cu privire la energia electrică, care va fi înaintat spre aprobare Guvernului şi este deja pregătit regulamentul de licitaţie privind crearea fermelor de producere a energiei eoliene. „În toate ţările care au implementat energia eoliană se acordă anumite subvenţii, am considerat că pentru a identifica locurile eficiente, vom merge pe varianta de licitaţie. Guvernul a decis să scoată la licitaţie 400 MW pentru şapte ani, şi va fi selectat investitorul care va oferi tariful cel mai mic, dar şi a cărei firmă corespunde normelor tehnice. Cred că în 2-3 ani ar putea fi construite fermele eoliene. Doritori sunt foarte mulţi, avem corespondenţă permanentă, sunt doritori de a investi în capacităţi duble decât ceea ce le propunem noi”, a mai precizat Ceban.
Trecerea la asigurarea cu energie eoliană nu va fi implementată brusc, ci treptat, cu o rezervă de capacitate. Dacă tehnologia aceasta se va dezvolta, va fi mai matură şi va fi mai avantajoasă din punct de vedere al preţului, autorităţile vor încerca să majoreze aceste capacităţi şi să atragă mai mulţi investitori. Din cauza zgomotului pe care îl produc, fermele eoliene vor fi amplasate la periferia oraşului, mai departe de localităţile rurale şi vor fi construite de specialiştii din străinătate fiindcă în Moldova nu sunt specialişti care să aibă experienţă în domeniu. Sistemul energetic din Moldova este de mici dimensiuni, coeficientul de consum e diferit, cel mai mare consum are loc ziua, iar circa 50% din energie e utilizată pentru încălzire.
Implementarea Proiectului Planului naţional de acţiune în domeniul energiei regenerabile, va atrage investiții de minimum 250 milioane de euro. În România sunt instalate peste 1.000 de turbine eoliene, jumătate dintre ele fiind în Dobrogea. Ţările cu cea mai mare capacitate instalată în ferme eoliene sunt China, Statele Unite, Germania şi Spania.
Articol de Mariana Bahcevan
Sursa: evz.md
Comentarii