Primele opt companii de energie regenerabilă din lume au văzut valoarea activelor lor redusă cu 3 miliarde de dolari, în prima jumătate a acestui an. Proiecte blocate, inflația costurilor de construcție, întreruperi ale lanțului de aprovizionare. Sectorul eolian este cel mai afectat, constată CNBC citând un raport Allianz Research, notează mold-street.com.
Majoritatea companiilor din sectorul eolian au înregistrat „rezultate dezastruoase” în fața unei succesiuni de dificultăți majore de la începutul anului: „dificultățile lanțurilor de aprovizionare, defectele de fabricație și creșterea costurilor de producție cântăresc profiturile lor”, explică CNBC.
Tranziția energetică
Tranziția energetică impusă de urgența climatică zguduie producătorii de echipamente, care „luptă să răspundă la explozia cererii globale”, ducând la o „creștere a costurilor de producție” și punând în pericol „viabilitatea economică a proiectelor de anvergură ale principalii jucători din sector”, a notat publicația americană, care citează un raport publicat de Allianz Research.
Unele proiecte din SUA, dar și din Marea Britanie riscă să fie abandonate
Ei susțin că „unele proiecte din SUA, dar și din Marea Britanie riscă să fie abandonate dacă guvernele nu oferă sprijin. Întrucât aceste proiecte au fost inițiate înainte de criza energetică, cu tarife de alimentare garantate care erau scăzute, acum devin din ce în ce mai neprofitabile”.
Deși bilanțurile rămân solide, companiile din surse regenerabile au redus activele și perspectivele de câștig. Compania daneză Ørsted a anunțat săptămâna trecută că renunță la dezvoltarea a două proiecte offshore în SUA, cu deprecieri aferente totalizând 5,6 miliarde de dolari.
Cu toate acestea, compatriotul Vestas a oferit o rază de speranță. Compania a înregistrat un EBIT al treilea trimestru (câștig înainte de dobânzi și impozite) înainte de elemente speciale de 70 de milioane de euro (74,73 milioane de dolari), cu mult peste cele 31 de milioane de euro proiectate într-un consens compilat de companie.
Cu toate acestea, a avertizat, de asemenea, că factorii externi i-au întunecat perspectivele pe termen scurt, retrăgându-și investițiile pe întregul an și orientarea marjelor.
CEO-ul său, Henrik Andersen, a declarat pentru CNBC că sectorul se află într-un punct de inflexiune și că piața își va identifica în cele din urmă „câștigătorii și învinșii” în timp.
Recalibrare politică
Jacob Pedersen, analist senior la Sydbank, a fost de acord că Vestas, în special, este bine poziționat pentru a merge mai departe, dar că atât companiile, cât și factorii de decizie politică trebuie să-și regândească strategiile dacă tranziția la zero net va fi realistă.
Pedersen a adăugat că există „o nevoie uriașă de recalibrare a viziunii politice” cu privire la costul tranziției energetice planificate, având în vedere că turbinele eoliene au crescut în medie cu 20-30% din 2020.
Energia regenerabilă are un potențial extraordinar
Comisia Europeană a anunțat luna trecută un nou Plan de acțiune pentru energia eoliană, care vizează creșterea semnificativă a capacității instalate eoliene. Pedersen a spus că aceasta este o dovadă că recalibrarea necesară este în curs, dar că nu va fi realizată peste noapte.
Siemens Energy, salvat de stat
Filiala de turbine eoliene Siemens Gamesa a apărut pe măsură ce companiile se întrec pentru a construi turbine la un ritm și o scară mai mare.
Problemele de la Gamesa au determinat Siemens Energy să renunțe la prognoza de profit la începutul acestui an, iar luna trecută compania a căutat garanții de până la 15 miliarde de euro (16 miliarde de dolari) de la guvernul german.
Ziarul german Handelsblatt a anunțat luni că guvernul german va oferi 7,5 miliarde de euro în contragaranții, în timp ce băncile implicate în discuții vor suporta 12 miliarde de euro pentru a proteja carnetul de comenzi al companiei.
De asemenea, firmele specializate în energie eoliană se trezesc adesea depășite pentru licențele de pe fundul mării de către jucătorii tradiționali de petrol și gaze.
În cazul în care câștigă un contract, prețurile la energie electrică sunt adesea prea mici pentru a justifica costurile de producție, lăsând companiile să ceară guvernele lor din Europa și SUA subvenții mai mari și restabilirea echilibrului pieței.
O în România, cu implicare surpriză… la actuala .
S-a realizat un Experiment reușit, în fază de finalizare.
Urgentarea finalizării (fără finanțare de cercetare… ), este un avantaj, cu o perspectivă sigură de viitor, pentru România si nu numai…
Se realizează :
1) Mașinile electrice (EV), fără Baterii de stocare.
2) Grupuri Electrogene,
.
3) Posibilă renunțare in viitor la : Hidrogen,Eoliene și Panouri FV ca suport surse de energie… (foarte scumpe, periculoase și nesigure).
4) România poate lansa rapid și „gratis”… soluția unei noi
.
5) În repetate mesaje, fără răspuns, se cere implicarea „Inst. abilitate ale Statului” doar cu , pentru finalizare și pregătirea Aplicației industriale.
Dipl.Ing.în Electroenergetică
P. Manolache
București
(0726.455.901)
O
O