‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriÎnghețurile de primăvară au redus producția de nuci cu peste 20 la sută

Înghețurile de primăvară au redus producția de nuci cu peste 20 la sută

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producția de nuci va fi în acest an mai mică, comparativ cu anul trecut cu peste 20 la sută. Asta deși, potrivit prognozelor inițiale, recolta ar fi trebuit să fie și mai mică, cu aproximativ 50 %. Precizările au fost făcute pentru Agrobzines de președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, Oleg Tîrsînă.

„Inițial am prevăzut o roadă mai mică cu aproximativ 50 la sută, după care livezile înghețate și-au revenit și am scăzut din prognozele iniațiale. Pe lângă îngheț, o alt cauză pentru care roada va fi mai mică în acest an este seceta. Motiv pentru care la sfârșit de iulie, început de august în  unele plantații nucile au început să cadă” explică Oleg Târsână.

Cele mai afectate livezi sunt cele din centrul și sudul țării.

„Vom începe în acest an culesul nucilor timpurii mai devreme. Dacă anul trecut abia la 20 septembrie erau  bune de cules, anul ăsta în câteva zile începe recoltarea. Tot din cauza secetei fructele sunt de un calibru mai mic. Iar dacă nu plouă ne va fi foarte greu de recoltat. Procesul de decojire va fi mai complicat, va necesita mai mult timp, dar și utilaje performante”, susține antreprenorul.

Și pentru soiurile tardive de nuci, ploile sunt o necesitate.

„Pe lângă faptul că va aduce un plus recoltei. Copacii se vor aproviziona cu umiditatea necesară pentru perioada de repaus, perioada rece a anului” explică antreprenorul.

‹ adv ›

În contextul acestui an agricol, destul de complicat din toate punctele de vedere, Oleg Tîrsînă spune că producătorii de nuci trebuie să caute și mai mult posibilități de irigare a livezilor. 

„Necesitatea dotării livezilor cu sisteme de irigare o demonstrează situația la zi. Instalați sistem de irigare prin picurare ori prin microaspersie. Nu uitați că statul subvenționează sistemele de irigare. Dar dacă nu aveți posibilitate, utilizați metoda tradițională cu cisterna prin livadă, e tot o soluție bună în condiții de secetă”, subliniază Tîrsînă.

Nu în ultimul rând, specialistul i-a atenționat pe producători să folosească apa cu Ph nu mai mare de 7, în caz contrar acesta trebuie reglat, de altfel există risc ca apa să dăuneze culturii.

„În livezile unde s-a irigat avem recolte bune în acest an. Până la 2,5 tone de pe hectar se așteaptă, chiar și mai mare roadă”, explică Oleg Tîrsînă.

În contextul condițiilor cliamtice complicate din acest an și nucii plantați în fâșiile de aleniament de pe marginea traseelor din țară au avut de suferit enorm. Dacă ei până acum generau o producție  de 65-70 % din recolta de nuci pe țară, în acest an cantitatea va fi mai mică. Prin urmare, Oleg Tîrsînă a accentuat necesitatea plantării suprafețelor noi cu livezi de nuc.

„În prezent doar 30 la sută din producția de nuci pe țară e din livezi. Trebuie să mărim această pondere. Nu trebuie să depindem de roada de pe acele fîșii. Ele au deja peste 30 de ani. În 10 n-o să mai putem conta pe ele. Anul trecut s-au plantat în jur de 500 de hectare cu livadă de nuc și au fost date la subvenționare. Anul ăsta încă nu știm care e suprafața plantată. Dar ceea ce avem per total, e încă o suprafață mică”, explică președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere.

‹ adv ›

Potrivit datelor statistice pentru anul trecut, în ţară sunt aproximativ 30.000 de hectare de livezi de nuci cu diverse soiuri.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›