‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 4 ianuarie, 2025
-3.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎngrășământ din găinaț de pasăre - sfaturi la utilizare

Îngrășământ din găinaț de pasăre – sfaturi la utilizare

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Gunoiul sau găinațul de pasăre ca îngrășământ este o sursă organică de azot și un complex de microelemente utile pentru sol și plante.

Pentru a obține de la administrarea acestui îngrășământ beneficiile așteptate, ar trebui să aflați mai multe despre complexitatea aplicării, metodele de aplicare și doza recomandată pentru culturi.

Ce conține găinațul de păsări

Excrementele de pasăre conțin o gamă întreagă de substanțe de care plantele au nevoie pentru creștere și dezvoltare. Aproximativ 50% din găinațul proaspăt este materie organică digerată.

‹ adv ›

La 56% umiditate, în așternutul de găinaț azotul reprezintă aproximativ 1,6-1,7% din volum, mai ales în excrementele păsărilor care se hrănesc cu iarbă proaspătă. Alte componente sunt fosforul (1,5%) și potasiul (0,9%).

Găinațul de pasăre fără așternut, după uscare în adăpostul de păsări la o umiditate de 64%, conține 2,10% azot, inclusiv 0,52 amoniac, 1,4 – fosfor și 0,6% potasiu.

În această materie organică este mai puțin mangan, cobalt, fier, zinc, cupru și molibden. În stare uscată, fracția de masă a substanțelor utile crește de 1,2 ori.

‹ adv ›

În tractul digestiv al păsărilor există bacterii implicate în fermentarea materiei organice, datorită cărora aceasta se transformă în substanțe utile pentru păsări. După ce părăsesc intestinele, aceste bacterii nu își opresc fermentația, ci continuă să transforme materia organică.

Viermii, ciupercile și insectele îi ajută în acest proces. Prin urmare, utilizarea găinațului de găină ca îngrășământ în grădină nu este doar acceptabilă, ci și necesară.

Găinațul de pasăre proaspăt are proprietăți nefavorabile: are un miros urât puternic; conține un număr mare de semințe de buruieni, ouă și larve de helminți și muște, multe microorganisme, printre care pot fi întâlniți agenți patogeni ai bolilor periculoase.

‹ adv ›

Astfel, excrementele de păsări proaspete sunt considerate dăunătoare plantelor, de aceea sunt folosite numai pentru încălzirea parcelei, mulcirea și prepararea de infuzii.

În plus, găinațul nu este utilizat proaspăt, deoarece acest lucru va afecta negativ gustul și mirosul recoltei.

Pentru a hrăni plantele cu excremente de găină, excrementele proaspete sunt diluate cu apă și lăsate să putrezească în lumina directă a soarelui. Apoi, infuzia se diluează cu apă și se folosește pentru udarea parcelelor.

Formele sub care poate fi folosit găinațul de pasăre

Găinațul de pasăre este disponibil în mai multe tipuri: sub formă de îngrășământ granular și lichid și, de asemenea, amestecat cu așternutul care a fost la păsări – gunoiul de păsări.

Excrementele granulate uscate sunt vândute în magazine în pungi. Acestea au avantajul că în timpul uscării la temperaturi speciale au suportat pierderi minime de azot.

Astfel, consumul redus al acestora se datorează compoziției concentrate. Înainte de utilizare, granulele sunt diluate cu apă sau împrăștiate pe parcelă înainte de a afâna solul, ploaie sau udare.

Utilizarea găinațului cu așternutul din adăposturile pentru păsări nu este atât de răspândită, deoarece compoziția este săracă în azot. În cea mai mare parte, o astfel de fertilizare devine un material auxiliar folosit pentru mulcirea și încălzirea parcelei.

Cum să pregătim găinațul de păsări pentru fertilizarea culturilor

Etapele pregătirii găinațului de păsări pentru utilizare ca îngrășământ constă în:

1. Înmuierea materiei prime.
2. Infuzarea pentru o anumită perioadă de timp.
3. Strecurare (filtrare).
4. Se diluează cu apă până la concentrația dorită.

Datorită înmuierii, procesul de putrezire este accelerat. Începeți procesul adăugând puțină apă. Cantitatea de apă depinde de starea inițială a excrementelor:

  • pentru găinațul proaspăt – de la 1 la 2 l;
  • pentru găinațul granulat și uscat – de la 2 la 5 l;
  • pentru găinațul învechit – de la 1 la 3 litri.

Excrementele proaspete se amestecă cu apă într-un recipient mare până când se dizolvă complet și masa devine omogenă. Amestecul este apoi lăsat la soare timp de la 2 până la 6 săptămâni.

Un semnal că concentratul este gata va fi un miros persistent de pământ și absența bulelor la suprafață. Lichidul trebuie filtrat, dacă intenționați să îl utilizați pentru pulverizare.

Etapa finală este adăugarea volumului necesar de apă la concentrat. În general, se utilizează concentrații de 1:10 până la 1:25.

Pentru a pregăti găinațul uscat ca îngrășământ, urmați pașii de mai sus, dar adăugați un preparat bacterian la sfârșit pentru a începe fermentația.

Pentru ce plante este potrivit găinațul de păsări ca îngrășământ?

Regulile de utilizare a găinațului ca îngrășământ diferă pentru diferite culturi. În general, infuzia de găinaț de pasăre nu se aplică pe partea aeriană sau direct la rădăcină.

Castraveți – plantele sunt hrănite evitând contactul direct pentru a evita arsurile. Prin urmare, infuzia se toarnă între rânduri, fără a atinge rădăcinile, tulpinile și frunzele.

Tomate – sunt hrănite la începutul sezonului de vegetație cu o rată de 60 kg de gunoi cu așternut la 10 m2. Este mai economic să folosiți soluție – veți avea nevoie de 5 găleți pentru aceeași parcelă.

Căpșuni – nu este recomandată utilizarea în timpul vegetației, dar atunci când pregătiți parcela, îngrășământul va aduce beneficii incontestabile.

Zmeur – plantele sunt hrănite primăvara pentru a crește masă verde. Metoda de aplicare este aplicarea înainte de afânare.

Varza reacționează cel mai bine la mulciul preparat cu așternut de excremente de găină. Se împrăștie pe parcelă într-un raport de 3 kg pe 1 m2.

Cartof – excrementele sunt folosite numai toamna înainte de afânare.

Flori – găinațul de găină este folosit pentru flori de trei ori. Prima oară în martie, a doua oară când se formează mugurii floriferi, a treia oară după ce cad florile.

Nu e recomandat pentru culturile rădăcinoase. Nu se recomandă fertilizarea culturilor cu bulbi (ceapă, usturoi) și a verdețurilor pentru salată cu găinaț de găină.

În exces, poate crește conținutul de nitrați din culturi. Nu este recomandată utilizarea simultană cu rocă fosfatică și cenușă.

V-ar putea fi util și articolul Cenușa – un îngrășământ valoros pentru sănătatea plantelor.

Cum și când utilizăm corect găinațul ca îngrășământ

Înainte de a utiliza găinațul de găină ca îngrășământ, determinați doza. Consumul aproximativ pentru 1 plantă de ardei, tomate sau varză este de 1,5 litri. La udarea între rânduri, ratele sunt calculate ținând cont de zona de plantare (de obicei 1 găleată la 1 m2).

Primăvara, excrementele sunt folosite pentru a satura solul cu macro și microelemente și pentru a oferi azot răsadurilor și plantelor perene. Înainte de iarnă, este împrăștiat pe suprafața unde vor fi plantați cartofi în proporție de 40 kg de așternut de pasăre la 10 m2.

Ce excremente, în afară de cele de găină, sunt potrivite ca îngrășământ

  • gâște – impact mai sigur și mai blând datorită conținutului mai scăzut de azot;
  • prepeliță – un îngrășământ mai hrănitor și mai valoros;
  • porumbei – conține mai mult azot;
  • curcani – aproape asemănătoare ca compoziție cu cel de găină.

V-ar putea fi util și artiolul Cum se face compostul din resturi vegetale din grădină.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›