‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 14 noiembrie, 2024
3.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎngrijirea purceilor după fătare și înțărcarea acestora

Îngrijirea purceilor după fătare și înțărcarea acestora

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Purceii, la fătare au masă corporală cuprinsă între 0,8-2 kg. Greutatea purceilor este influențată atât de vârstă scroafei, cât și de modul cum a fost hrănită în perioada de gestație, mai ales în perioada a doua a gestație.

Există o corelație strânsă între masa corporală a purceilor la fătare și cea de la înțărcare, în sensul că purceii cu o masă corporală mare la fătare, realizează o masă corporală mare la înțărcare. 

După fătare purceii cei mai mici sunt așezați la sfârcurile pectorale, pentru a suge colostrul și sunt ajutați ori de câte ori își pierd sfârcul, pentru a nu pierde niciun supt. 

‹ adv ›

Asigurarea apei la adăpători pentru purcei se face începând cu ziua 6-7. Apă trebuie să fie curată, lipsită de agenți patogeni și ouă de helminți, să fie incoloră și inodoră. 

Lucrări de îngrijire după fătarea porcilor

Este important să urmăriți cum are loc lactația purceilor, eliminarea din compartiment a scroafelor cu agalaxie (care nu au lapte) și redistribuirea purceilor la alte scroafe, tăierea colților la purcei, a cozii între vertebra a 2-a și a 3-a caudală, iar la vârsta de 10 zile se face castrarea purceilor masculi

Mai multe detalii despre tăierea colților la purcei după fătare găsiți aici.

‹ adv ›

Când purceii nu mai folosesc în hrana zilnică laptele matern și sunt despărțiți de scroafe, indiferent de vârsta lor, intră în categoria „tineret înțărcat”.

Înțărcarea purceilor

Înțărcare purceilor este acțiunea prin care purcelul sugar este trecut în totalitate de la hrănirea cu lapte matern la hrănirea cu furaje concentrate.

În creșterea modernă înțărcarea duce la „stresul de înțărcare”(despărțirea de scroafă) atât „stresul de mutare” (în altă boxă), cât și „stresul de înțărcare” (formarea unor noi loturi de purcei după sex, mărime, stare de întreținere, etc.).

‹ adv ›

Toate acestea fac ca după înțărcare purceii să devină foarte agitați, să nu consume decât parțial furajul administrat.

Citește aici despre Diareea la purcei – cum o diagnosticăm și tratăm corect.

Tehnica de înțărcare presupune 3 metode:

  • Scoaterea în aceeași zi a scroafei și a purceilor din boxa de fătare, de obicei, după furajarea de dimineață și mutarea scroafelor în hala de așteptare și montă și a purceilor în compartimentele de tineret. 
  • Scoaterea scroafei din boxa de fătare și transferarea ei în hala de așteptare-montă. Purceii rămânând încă 1-2 zile, după care sunt transferați în creșă
  • Scoaterea scroafei din boxa de fătare și transferarea ei în hala de așteptare-montă și lăsarea purceilor în boxă de fătare-creștere până la masa corporală de 30kg (cei destinați pentru îngrășare) sau până la 90 de zile (cei destinați pentru selecție). 

Din punct de vedere al duratei alăptării, respectiv a vârstei înțărcării, la noi în țară înțărcarea se face la 42 de zile, măsură care are în vedere în primul rând folosirea laptelui matern ca sursă certă de proteină.

Salmon-Legagneur grupează posibilitățile de înțărcare a purceilor în trei variante: 

  • Înțărcarea precoce, care se face începând cu vârsta de 2 zile până la o lună;
  • Înțărcarea semiprecoce sau înțărcarea „funcțională”, care se face la vârsta de 5-6 săptămâni și la o masă de 9-10 kg;
  • Înțărcarea tradițională a purceilor, care se face la vârsta de 8 săptămâni și la o masă corporală medie de 15-20 kg

 Furajarea purceilor după înțărcare

FOTO: pxhere.com

În complexe industriale, atât în baterii, cât și în boxele de sol, cu sau fără încălzire în pardoseală, se folosește furajul combinat sub formă de făină, administrarea lui făcându-se în unitățile mari mecanizat, iar în unitățile mici, manual. 

Furajul combinat ce se folosește pentru primele 5 zile de la trecerea în creșă îl reprezintă aceeași rețetă ca în maternitate, administrat la început (1-2 zile) în exclusivitate, apoi înlocuindu-se câte 25% în fiecare zi cu furaj pentru tineret

În condițiile actuale, tineretul porcin poate realiza următorii indicatori de furajare: perioada, în zile, 53; masa corporală de la 7 kg la 30 kg; spor mediu zilnic 425 g; consum nutreț combinat pe perioada – 50 kg; consum proteină bruta în această perioadă – 9,5 kg. 

Adăparea purceilor

În halele de tineret, în toate complexele și fermele specializate, se face cu adăpători automate. În majoritatea unităților se folosește adăpători de tip „pipă” cu nivel constant, adaptată pentru această categorie de vârstă.

Sunt și unități care folosesc adăpătorile tip șuetă cu presiune. În fermele mixte sau cele de tip gospodăresc se mai practică și adăparea la troc.

Suinele au cea mai bună conversie a furajelor în carne, comparativ cu alte animale care produc carne roșie (taurine, ovine). Un kg spor în greutate vie de porc se obține cu numai 2,7-3,8 kg de nutrețuri concentrate, limita biologică fiind de cca 2kg. 

Purceii în doar 7-8 zile își dublează greutatea de la naștere, spre deosebire de viței care își dublează acest indicator în câteva luni, astfel în condiții corespunzătoare de alimentații și întreținere greutatea de 100kg se poate obține în 150 de zile. 

Microclimatul are un rol deosebit de important pentru menținerea stării de sănătate a purceilor, cât și pentru realizarea unor indici de producție ridicați.

Află mai multe despre Porcii Bazna. Carne delicioasă, rezistenți și nepretențioși.

Tineretul porcin înțărcat, la trecerea în creșă, deși nu este așa de pretențios ca purceii sugari, este necesar să i se asigure o temperatură a mediului ca cea din maternitate, iar temperatura pardoselei trebuie să fie de cca 26-28⁰C.  

În procesul de producție, îngrășarea porcilor constituie faza finală a fluxului tehnologic, care se încheie cu livrarea animalelor către abator. 

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›