‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 iulie, 2024
23.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriInofensive sau nu? Ce spune ANSA despre conținutul de nitrați din căpșunele autohtone, pus...

Inofensive sau nu? Ce spune ANSA despre conținutul de nitrați din căpșunele autohtone, pus la îndoială de consumatori

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Recent, pe rețelele de socializare au fost publicate mai multe postări în care se discută aprins despre calitatea căpșunelor autohtone, în ceea ce privește cantitatea de nitrați. Postările au devenit virale după ce un consumator a plasat mai multe poze în care se vede că, potrivit datelor aparatului de măsurat cantitatea de nitrați în fructe și legume, norma este depășită, practic dublu.

Totodată, mai mulți consumatorii de căpșune, care susțin că sunt clienți fideli ai producătorului autohton vizat în postare, au menționat că, nu am avut vreodată probleme după ce au consumat căpșune sub această marcă. O altă clientă fidelă chiar a mers în plantația producătorului cu aparatul de determinare a nitraților, menționând că datele furnizate de acesta reflectă o altă realitate și conținutul de nitrați în fructe este foarte mic.

Pentru a afla mai multe detalii despre faptul cum sunt efectuate controalele pentru determinarea inofensivității și calității fructelor și legumelor înainte de plasarea acestora pe piață, dar și cât de sigure sunt datele furnizate de aparatele pentru determinarea nitraților, Agrobiznes a solicitat un comentariu de la Directorul general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ion Sula, care ne-a spus că, în urma informației publicate pe rețelele de socializare instituția s-a autosesizat.

„Investigațiile pentru determinarea conținutului de nitrați se efectuează doar în laboratoarele acreditate, iar dispozitive digitale din comerț (nitratoteste) nu pot fi verificate metrologic, astfel rezultatele obținute cu privire la conținutul de nitrați nu sunt considerate veridice. Totodată, limitele maxime folosite de aceste dispozitive nu coincid cu Legislația națională. În context, ANSA îndeamnă consumatorii care au suspiciuni cu privire la calitatea produselor să depună o sesizare la linia fierbinte – 0800 800 33. ANSA monitorizează conținutul reziduurilor de pesticide și nitrați în produsele alimentare de origine vegetală, inclusiv căpșuni. În cadrul Programului de monitorizare pentru anul curent, urmează să fie prelevate 400  de probe pentru investigarea conținutului de reziduuri de pesticide și 272 de probe pentru investigarea conținutului de nitrați. Cu toate acestea, ANSA amintește că, responsabilitatea pentru inofensivitatea produselor alimentare comercializate o poartă producătorul”, a explicat Ion Sula.

‹ adv ›

Producătorul de căpșune menționat în postarea de pe rețele de socializare a ținut să remarce, pentru Agrobiznes că, autoarea a fost dusă în eroare de rezultatele oferite de aparatul de măsurat.

„Furnizăm căpșune pe piață de peste 7 ani. Avem deja clienți fideli. Până și copiii mei mănâncă direct de pe plantă fructele, uneori fără a le spăla. Produc, în primul și în primul rând, pentru oameni, ne gândim la sănătatea consumatorilor, pentru că ținem la clienții și numele nostru. Și aceasta o confirmăm prin faptul că indicăm pe ambalaj toată informația despre produsul nostru, inclusiv date de contact. Nu aș risca să produc ceva dubios, dăunător. Producem anual circa 60-70 de tone de căpșune și purtăm răspundere pentru calitatea acestora. Consumatorii care au dubii pot veni în vizită la serele noastre pentru a se convinge că acestea sunt absolut inofensive”, a comentat Ion Bobeico.

ANSA recomandă procurarea fructelor și legumelor doar din locuri autorizate cu solicitarea certificatului de inofensivitate sau a biletului de încercări eliberat de un laborator acreditat.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›