Fermierii de pe ambele maluri ale râului Nistru specializați în cultivarea pomușoarelor vor fi instruiți pentru a-și dezvolta afacerile. Asta după ce trei asociații au creat o platformă de cooperare, în cadrul unui proiect finanțat de UE prin programul de consolidare a încrederii între locuitorii ambelor maluri ale râului Nistru.
Recent, 20 de producători, consultanţi și reprezentaţi ai asociaţiilor de profil au vizitat mai multe gospodării din Criuleni și Orhei, unde au făcut cunoştinţă cu tehnici noi de cultivare a căpşunelor și murelor, instalații de pre-răcire pentru extinderea perioadei de păstrare, precum și ambalaj destinat comercializării în reţelele de supermarket.
Pe parcursul anului curent, dar și în 2017, agricultorii vor învăța cele mai noi tehnologii de cultivare, păstrare și distribuire a pomușoarelor, inclusiv de la experți de peste hotare. De asemenea, vor merge în turnee de studiu pe ambele maluri ale râului Nistru, dar și în România. Iar pentru a se convinge de viabilitatea practicilor inovative, vor fi create două loturi demonstrative a tehnicilor avansate de producere şi pre-răcire a pomuşoarelor.
În urma proiectului, se așteaptă ca cel puțin 50 de fermieri de pe ambele maluri vor aplica cele mai bune practici în cultivarea pomușoarelor, pentru a-și spori productivitatea și, respectiv, veniturile. Consumatorii, la rândul lor, vor obține acces la produse mai calitative și sănătoase.
Interesul consumatorilor față de pomușoare: căpșuni, mure, afine, coacăză, zmeură și alteleeste din ce în ce mai mare, la fel ca și cerințele pentru aceste produse. Efortul fermierilor de a le face față va fi susținut în cadrul proiectului „BerryDev”, realizat de Agenţia pentru dezvoltarea socio-economică durabilă „BizGates” și Asociaţia „Pomuşoarele Moldovei”, în parteneriat cu Asociaţia micilor fermieri „Beliy Most” din stânga Nistrului.
Proiectul este realizat în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, care contribuie la sporirea gradului de încredere între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului prin dezvoltarea afacerilor, crearea oportunităților de angajare, abilitarea comunităților şi îmbunătățirea infrastructurii sociale. Programul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD Moldova.
Menţionăm că, potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, în acest an R. Moldova a exportat 956 de tone de zmeură, 627 dintre care au mers în UE, dar şi 360 de tone de căpşuni.
Comentarii