‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriInterviu cu Vitalie Popa, cel mai mare exportator de miere din Moldova

Interviu cu Vitalie Popa, cel mai mare exportator de miere din Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Vitalie Popa este unul dintre cei mai activi exportatori de miere din Moldova, care reușește să exporte anual 500 tone de miere, preponderent pe piața din Italia, Rusia și Japonia. Principalele bariere cu care se confruntă exportatorul se referă la etapa de testare a mierii. Potrivit lui, existența unui spectru mai larg de servicii din partea Centrului Republican de Diagnosticare Veterinară ar fi de mare ajutor.

Natalia Ghilașcu: D-le Vitalie Popa, activați pe piața exportului de miere de aproape cinci ani. Care sunt principalele dificultăți cu care vă confruntați la exportul de miere în UE?

Vitalie Popa: Pentru produsul de miere există parametri complecși, iar cerințele și restricțiile impuse la export sunt foarte drastice. Mulți se avântă să beneficieze de oportunitățile oferite de această piață, dar aflând despre riscurile acestei afaceri, renunță. În Moldova, piața de miere este destul de liberalizată, astfel, oricine poate exporta mierea, odată ce întrunește toți parametrii și deține autorizațiile necesare.

‹ adv ›

Fiecare piață își are cerințele sale, iar piața europeană nu face excepție, diferă doar parametrii solicitați. Ceea ce ne alarmează este că în miere se găsesc diverse reziduuri, medicamente, astfel există riscul ca mierea să fie contaminată cu antibiotice. Pe piața italiană se impune o cerință, iar pe piața germană – alta, unii parametri la reziduuri pot fi dublu permisibili.

Natalia Ghilașcu: Cum și unde efectuați, de obicei, testele de laborator pentru a determina calitatea mierii și la ce preț?

Vitalie Popa: Orice companie de export ar trebui să dețină un laborator de autocontrol, ce i-ar permite să-și diminueze riscurile. Am investit 850.000 lei pentru a crea un asemenea laborator dotat cu echipamentul necesar, fără a lua în calcul cheltuielile de spațiu și consumabilele. Nu este acreditat, dar mă ajută să fiu mai bine informat atunci când decid să procur un lot de miere, indicându-mi dacă produsul respectă parametrii solicitați de partenerii europeni.

‹ adv ›

Același spectru de analize se efectuează la Centrul Republican de Diagnostică Veterinară, costuri care se ridică la 3.500 lei. Pentru unii parametri, probele sunt expe- diate partenerilor noști. Dacă ar exista un centru de testare veterinară în Moldova, care să reconfirme rezultatele testelor noastre, ar fi o susținere importantă din partea statului. Trebuie să existe o conlucrare strânsă între mediul privat și instituțiile de stat, iar autoritățile să fie receptive la sugestiile exportatorilor.

Natalia Ghilașcu: Ce sugestii aveți pentru a îmbunătăți și a înlesni procedura de export a mierii?

Vitalie Popa: Aș sugera ca spectrul de analize ale laboratoarelor de certificare din Moldova să fie extins, unii indicatori ne-ar permite să obținem prețuri mai avantajoase și am putea demonstra că fiecare lot corespunde standardelor de calitate. Analizele care determină raportul de fructoză și glucoză nu se efectuează în Moldova, dar ne-ar avantaja, dacă pe viitor acestea se vor efectua aici.

‹ adv ›

Datorită acestor indicatori, putem demonstra că suntem mai competitivi decât Ucraina sau România, țări aflate în primii 15 exportatori mondiali de miere. În prezent, astfel de analize le efectuăm la București sau la partenerii noștri din Italia. Ar fi un progres din partea CRDV și ANSA să implementeze o nouă metodologie de testa- re a raportului fructoză-glucoză în laborator, un astfel de indicator testându-se deja în industria vinului.

Ne bucurăm că Laboratorul de Inovații Sociale ne ajută să ne facem auziți și ne-am dori ca, împreună cu Consiliul Economic pe lângă Prim Ministru, să contribuie la identificarea potențialelor soluții, astfel încât mierea de proveniență autohtonă să fie prezentă pe masa fiecărei familii din Uniunea Europeană.

Sursa: Moldovatimes.com

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›