‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriInterviu Sergey Feofilov, UkrAgroConsult: Prognoze pentru industria oleaginoaselor și uleiurilor vegetale

Interviu Sergey Feofilov, UkrAgroConsult: Prognoze pentru industria oleaginoaselor și uleiurilor vegetale

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Pe 15 octombrie, Bucureștiul va găzdui unul dintre cele mai importante evenimente europene din industria oleaginoaselor și uleiurilor vegetale – cea de-a 10-a Conferință Internațională BLACK SEA OIL TRADE, organizată de UkrAgroConsult.

Conferința va aduce laolaltă jucători de pe piața din regiunile Mării Negre și Dunării, Europa de Est și Balcani, pentru a crea lanțuri de aprovizionare sustenabile cu semințe oleaginoase și uleiuri vegetale pentru piețele alimentare globale.

Cu un accent pe extinderea cooperării globale și regionale, BLACK SEA OIL TRADE 2024 va reuni lideri din industrie pentru a discuta cele mai presante probleme din sectorul regional al uleiurilor și grăsimilor, comerțul și logistica, un nou model de importuri globale de uleiuri vegetale, politica agricolă a Uniunii Europene, precum și pentru a oferi previziuni și perspective exclusive.

‹ adv ›

Am avut ocazia să discutăm cu Sergey Feofilov, Director General al UkrAgroConsult, care a abordat câteva dintre cele mai importante probleme ce afectează piața semințelor oleaginoase și a uleiurilor vegetale din țările Mării Negre și Dunării.

Care sunt principalele tendințe pe piața globală a oleaginoaselor pentru anii următori și cum afectează acestea fermierii din regiunea Mării Negre?

Următoarele tendințe majore ar trebui evidențiate:

‹ adv ›
  • Cererea tot mai mare pentru semințe oleaginoase din partea industriei biocombustibililor.
  • Schimbarea preferințelor consumatorilor în favoarea uleiurilor mai sănătoase, precum cele de floarea-soarelui și rapiță, datorită conținutului lor scăzut de grăsimi saturate.
  • Schimbările climatice afectează din ce în ce mai mult randamentele culturilor, existând o cerere tot mai mare pentru soiuri rezistente la secetă și cu randament ridicat, cum ar fi soia, floarea-soarelui și rapița.

Fermierii din regiunea Mării Negre vor trebui să se adapteze rapid la aceste schimbări, dar utilizarea metodelor agricole moderne le poate oferi oportunitatea de a genera venituri suplimentare.

Care sunt principalele provocări cu care se confruntă producătorii de semințe oleaginoase din regiunea Mării Negre, în contextul actualelor condiții de piață?

Piața oleaginoaselor din regiunea Mării Negre și a Dunării a suferit modificări semnificative din cauza războiului în desfășurare din Ucraina.

Perturbările logistice și ale lanțurilor de aprovizionare au afectat în mod special transportul semințelor oleaginoase și al uleiurilor vegetale pe piețele globale.

‹ adv ›

Ucraina este un producător major de ulei de floarea-soarelui și șrot, iar întreruperile în producție și exporturi au condus la o creștere accentuată a prețurilor semințelor oleaginoase și uleiurilor vegetale la nivel global, ceea ce a avut un impact asupra costurilor alimentare și a generat inflație în diverse regiuni.

Blocajele și atacurile asupra rutelor maritime au limitat disponibilitatea mărfurilor pe piețele internaționale, determinând unele țări să caute furnizori alternativi și să își diversifice riscurile.

Țările din regiune au început să investească masiv în infrastructura portuară și de transport pentru a îmbunătăți logistica și a reduce dependența de rutele maritime afectate de conflicte.

Există un interes crescând pentru alternative la semințele oleaginoase tradiționale, cum ar fi soia, care poate fi cultivată în climat variate.

În contextul actual, cum au impactat schimbările climatice și conflictele geopolitice producția și prețurile semințelor oleaginoase?

Schimbările climatice au afectat semnificativ producția de semințe oleaginoase în multe regiuni, inclusiv în zona Mării Negre.

Secetele, inundațiile și modelele de precipitații imprevizibile au devenit mai frecvente.

Aceste condiții extreme perturbă calendarul de însămânțare și reduc randamentele în regiunile cheie producătoare de semințe oleaginoase.

Din cauza scăderii randamentelor, prețurile semințelor oleaginoase au devenit mai volatile.

Pe măsură ce producția de semințe oleaginoase în regiune în 2024/2025 a scăzut sub nivelul așteptat, în special pentru floarea-soarelui, acest lucru va duce la o reducere a ofertei pe piața globală și la prețuri mai mari pentru floarea-soarelui.

Observăm deja o creștere accentuată a prețurilor în România, Ucraina, Bulgaria și alte țări, comparativ cu sezonul trecut.

Tensiunile geopolitice au un impact negativ asupra comerțului, cu impunerea de restricții și cote, ceea ce duce la volatilitatea prețurilor.

Problemele logistice stimulează în continuare creșterea prețurilor, în special în regiunile dependente de importurile de semințe oleaginoase sau produse procesate.

Prețurile uleiului și șrotului de floarea-soarelui vor depinde în mare măsură de situația geopolitică din regiunea Mării Negre.

Dacă exporturile din regiunea Mării Negre nu vor fi stabile, ar trebui să ne așteptăm la fluctuații semnificative ale prețurilor și la o extindere a diferențelor față de alte uleiuri vegetale.

Cum se schimbă cererea globală pentru uleiuri vegetale și care sunt perspectivele pentru exporturile din regiunea Mării Negre?

Cererea pentru uleiuri vegetale este în creștere datorită creșterii populației și a veniturilor, în special în Asia și Africa.

Consumatorii preocupați de sănătate caută din ce în ce mai mult uleiuri mai sănătoase, cum ar fi cele de floarea-soarelui și rapiță, datorită conținutului lor mai scăzut de grăsimi saturate comparativ cu uleiul de palmier.

Politicile care promovează biocombustibilii reprezintă un factor important de stimulare a cererii de uleiuri vegetale, în special pentru uleiuri precum cele de soia și palmier.

Investițiile în logistică și dezvoltarea de noi rute comerciale sunt importante pentru perspectivele pe termen lung ale exporturilor din regiunea Mării Negre.

Regiunea Mării Negre concurează cu alți mari producători de uleiuri vegetale. Orice schimbări în nivelurile de producție sau politicile comerciale din aceste țări pot afecta poziția competitivă a regiunii noastre.

Ne așteptăm ca cererea globală pentru uleiul de floarea-soarelui, produsul dominant din regiunea Mării Negre, să rămână ridicată.

Regiunea Mării Negre va continua să joace un rol important pe piețele globale de uleiuri vegetale, dar ritmul de recuperare și creștere va depinde de modul în care evoluează situația geopolitică și de cum vor fi rezolvate problemele de infrastructură.

Cum pot beneficia fermierii locali de pe urma tendinței în creștere de export al produselor procesate din regiunea Mării Negre în loc de materii prime?

Țările din regiunea Mării Negre sunt mai predispuse să furnizeze materii prime sau ulei vegetal brut.

Creșterea ofertei de produse procesate duce, desigur, la o concurență mai mare. Cu toate acestea, fermierii locali au încă o serie de avantaje față de furnizorii din regiunea Mării Negre.

În special, le este mai ușor fermierilor locali să colaboreze cu procesatorii locali pentru a captura o cotă de piață mai mare.

Fermierii pot încheia contracte cu procesatorii, oferind astfel o piață stabilă pentru produsele lor.

De asemenea, există o tendință generală de preferință crescândă a consumatorilor pentru produse locale, organice și sustenabile. Fermierii pot valorifica această tendință procesând produsele în moduri care să corespundă valorilor consumatorilor din regiunea lor.

Ce beneficii ar putea obține fermierii participând la conferința BLACK SEA OIL TRADE 2024, în ceea ce privește dezvoltarea relațiilor comerciale și dobândirea de perspective strategice?

Conferința BLACK SEA OIL TRADE oferă oportunități de networking.

Fermierii pot întâlni jucători cheie din comerțul cu uleiuri vegetale, inclusiv comercianți, exportatori, procesatori și cumpărători, facilitând parteneriatele și cooperarea.

Stabilirea de legături directe cu furnizorii și distribuitorii poate optimiza lanțurile de aprovizionare cu semințe oleaginoase și produse conexe.

În plus, fermierii vor avea acces la cele mai recente analize de piață.

Obținerea de informații despre dinamica pieței, tendințele de preț și cererea consumatorilor ajută fermierii să ia decizii informate cu privire la producția și comercializarea culturilor.

În ansamblu, participarea la conferința BLACK SEA OIL TRADE poate oferi fermierilor cunoștințe, resurse și conexiuni care pot îmbunătăți semnificativ activitatea și profitabilitatea în sectorul agricol.

Dezvoltarea ulterioară a sectorului de oleaginoase și uleiuri vegetale din regiunea Mării Negre și Dunării va fi discutată la cea de-a 10-a Conferință Internațională BLACK SEA OIL TRADE, pe 15 octombrie, la București.

Alăturați-vă discuțiilor strategice și sesiunilor de networking alături de lideri din industrie și obțineți un impuls pentru afacerea dumneavoastră. Peste 250 de participanți din 30+ țări sunt deja înscriși!

Conferința BLACK SEA OIL TRADE este frecventată anual de producători de oleaginoase, procesatori, comercianți, fabrici de uleiuri și grăsimi, companii din sectorul agroalimentar, companii de investiții, bănci, companii de transport, brokeri, firme de avocatură, asigurări, surveying și alți operatori.

Doriți să cooperați, să deveniți partener sau aveți o întrebare? Sunteți bineveniți:

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›