‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 31 iulie, 2024
27.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleInterzicerea importului de cereale din Ucraina - „bățul cu două capete”

Interzicerea importului de cereale din Ucraina – „bățul cu două capete”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Subiectul importurilor de cereale din Ucraina a generat discuții și probleme în lanț, în condițiile în care nu există o poziție fermă și unanimă a reprezentanților sectorului agroalimentar din Moldova la acest subiect.

În prima etapă, fermierii moldoveni afectați de importurile de cereale din Ucraina, importuri ce au generat probleme legate de logistică, o reducere drastică a prețurilor și au stagnat per ansamblu comerțul cu cereale moldovenești, dar și cel al altor țări din vecinătate, au solicitat stoparea importurilor ucrainene.

Fermierii afirmă că pierderile lor, per ansamblu, au constituit cel puțin două miliarde de lei. După o serie de discuții, autoritățile au fost de acord cu faptul că interzicerea importurilor ar fi o măsură eficientă de menținere a prețurilor pe piața internă și de stimulare a comerțului cu cereale moldovenești.

‹ adv ›

Anterior, restricționarea importurilor de cereale din Ucraina a fost anunțată de țările din vecinătate, cu toate că la moment Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia se confruntă cu unele dificultăți și solicită modificarea reglementărilor care restricţionează importul de produse agricole ucrainene.

Răspunsul Ucrainei nu s-a lăsat mult timp așteptat, iar ministrul adjunct al Dezvoltării Economice, Comerțului și Agriculturii, reprezentantul Comerțului Ucrainei, Taras Kachka a anunțat că Guvernul ucrainean pregătește o rezoluție de interzicere a importurilor moldovenești.

Înrăutățirea relațiilor comerciale cu țara vecină ar putea afecta însă activitatea altor sectoare, cum ar fi sectorul zootehnic, de procesare (de exemplu a semințelor de floarea-soarelui ucrainene care anul trecut nu au permis majorarea exagerată a prețurilor pentru consumatorul final la uleiul de floarea-soarelui), dar și cel horticol, asociațiile de profil menționând că Ucraina este o țară importantă de export pentru unele categorii de fructe (cum ar fi caise circa 45%), struguri – 10% și legume.

‹ adv ›

Astfel, pe 11 mai, Guvernul a anunțat decizia, potrivit căreia Moldova nu va introduce interdicții la importurile de cereale din Ucraina, însă Guvernul, prin intermediul MAIA, împreună cu reprezentanții asociațiilor producătorilor agricoli, va monitoriza odată la două zile, informațiile despre cantitatea de cereale importate din Ucraina.

În plus, pentru a reduce din presiunea asupra agricultorilor, vor fi aplicate unele măsuri de sprijin.

Premierul Moldovei a anunțat că agricultorilor le vor fi oferite 100 de milioane de lei suplimentar, care vor compensa cheltuielile fermierilor pentru materia primă.

‹ adv ›

Vicepremierul Vladimir Bolea a anunțat că urmează a fi elaborat și un program de subvenționare a costurilor îngrășămintelor, în urma stabilirii cantităților folosite pentru însămânțarea suprafețelor, în toamna anului trecut.

Pe de-o parte, s-ar părea că aceste măsuri ar atenua criza cu care se confruntă agricultorii și ar facilita activitatea acestora, iar, pe de altă parte, ținând cont de problemele existente, implementarea acestor măsuri presupune identificarea rapidă a surselor financiare, care, într-o țară mică afectată de o criză majoră în ultimii ani, sunt practic lipsă.

Autoritățile au declarat că mizează pe suportul UE în acest caz, la moment însă încă nu a fost luată o decizie în acest sens.

Totodată, dacă e să luăm în calcul pierderile estimate și anunțate de agricultori – de aproximativ două miliarde de lei, sumele la moment disponibile pentru acoperirea a o parte din pierderile acestora devin infime.

O altă problemă ar fi, când aceste sume vor ajunge în conturile agricultorilor, care menționează că au nevoie de bani acum, fiind în plină campanie de lucru în câmp și în ce măsură aceștia vor putea face față acestei campanii până la obținerea suportului.

Criza economică actuală înregistrată la nivel mondial afectează inclusiv agricultura în majoritatea țărilor lumii. Analiștii spun că „economia mondială are în spate un bolovan imens de datorii”, iar probleme legate de costurile înalte de producție, dar prețuri mici de achiziție a recoltelor anunță până și fermieri din SUA.

Astfel, analiștii spun că, să ne așteptăm la o redresare a situației curând la nivel local, ținând cont de evoluția lucrurilor în țările vecine, dar și situația la nivel mondial, ar fi prea curajos.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›