‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
-1.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriRepublica Moldova vrea să impună restricții pentru cerealele din Ucraina

Republica Moldova vrea să impună restricții pentru cerealele din Ucraina

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Republica Moldova intenționează să impună restricții temporare pentru cerealele ucrainene, a anunțat Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii.

Declarația a fost făcută la întrevederea cu șeful Delegației UE la Chișinău, Janis Mazeiks.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare intenționează să aplice temporar măsuri identice cu cele din unele țări ale comunității, privind importul de cereale și semințe oleaginoase originare din Ucraina.

‹ adv ›

Totodată, instituția creează mai multe instrumente pentru suportul fermierilor.

„Pregătim un set de măsuri în scopul păstrării unei poziții competitive a sectorului agricol. Din discuțiile constante cu agricultorii, am identificat că cea mai mare problemă cu care se confruntă este costul de producere. Ceea ce ne dorim este să reducem costurile de producție. În acest sens, din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural vom rambursa acciza la motorina utilizată. De asemenea, intenționăm să subvenționăm costul produselor de uz fitosanitar şi al fertilizanţilor. Identificarea surselor suplimentare pentru dezvoltarea sectorului rămâne a fi o preocupare fundamentală pentru noi în această perioadă”, susține Bolea.

Amintim că, marți 2 mai, Comisia Europeană a adoptat oprirea temporară a importurilor la patru produse agricole: grâu, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina în Bulgaria, Polonia, Ungaria, România și Slovacia.

Astfel, europenii își propun reducerea blocajelor logistice privind aceste produse, iar măsurile au intrat în vigoare pe 2 mai și vor fi valabile cel puțin până pe 5 iunie 2023.

‹ adv ›

Potrivit Comisiei, în această perioadă, grâul, porumbul, semințele de rapiță și de floarea-soarelui originare din Ucraina pot continua să fie puse în liberă circulație în toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția celor cinci.

Produsele pot continua să circule sau să tranziteze aceste state membre, prin intermediul unui regim vamal comun de tranzit sau pot fi direcționate către o țară sau un teritoriu din afara UE.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›