În maxim 10 zile se va începe culesul primelor căpșuni din sere. Contactat de Agrobiznes, Viorel Gavriluta, care are 20 de ari de căpșuni în sere, soiul Marmolada, ne-a spus că referitor la comercializare speră să nu întâmpine mari dificultăți, deoarece le va comercializa la supermarketurile cu care lucrează de 4 ani.
„Cred că le voi realiza la supermarketurile cu care deja am încheiat un contract de livrare, de fapt lucrez de mai bine de 4 ani cu ei. Avem un parteneriat de durată. Totodată, deoarece piețele angro sunt închise, vom vinde clienților fideli din anii precedenți, inclusiv la gheretele de produse care sunt deschise în Chișinău. Contăm desigur și pe vânzările online, în maxim o săptămână vom lansa un site unde doritorii vor putea plasa comenzile, iar noi ulterior vom face livrarea direct la domiciliu”.
Producătorii, deși au investit destul de multe surse financiare pentru a produce căpșunile, încă nu știu care va fi prețul de comercializare.
„Sincer să fiu nu știu care va fi prețul. De obicei, primele căpșuni se vindeau cu circa 100 de lei/kg. O să începem cu 100 de lei, dar nu prea cred că o să meargă”.
Viorel mai are și 3 ha de căpșuni în câmp deschis, culesul va începe pe la 15 mai, respectiv până atunci se concentrează pe identificarea cumpărătorilor, dar și pe producerea cât mai calitativă a fructelor.
„Sper că vom putea exporta pe piața rusă. În caz contrar vom avea pierderi pe care nu știm cum le vom compensa”.
Producătorul a recunoscut că, își face mari griji cum o să vândă roada, pentru că trebuie să întoracă creditele la bancă.
„Sperăm totuși, că vom reuși să ne scoatem cel puțin investițiile”.
După cum ne-a spus Viorel Gavriluta, investițiile pentru un ha de căpșuni în câmp deschis ajung la 400-500 de mii de lei, în teren protejat la circa un milion de lei. Pentru a recupera banii ar trebui ca prețul mediu de comercializare a căpșunilor din câmp deschis să fie de circa 30-35 de lei, iar din sere de circa 50-55 de lei/kg.
Și-au pierdut încrederea în instituțiile statului că ar putea veni cu un pachet de politici menite să-i susțină.
„În cazul în care nu vom reuși să vindem producția și vom fi nevoiți să o aruncăm printre rânduri, așa cum se întâmplă în mai multe țări, ar fi binevenit să primim despăgubiri. Știm că în anumite țări statul achită circa 50-60% din sinecost, dacă am avea și noi așa susținere cu siguranță că ne vom descurca”.
Da la o casă de copii orfani e greu de duș deja o azvârliți printre rânduri.