‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIon Brînză, agricultor: „Culturile pe terenurile scarificate arată mult mai bine decât cele după...

Ion Brînză, agricultor: „Culturile pe terenurile scarificate arată mult mai bine decât cele după arat”

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

A decis să rămână în țară pentru a dezvolta o afacere în agricultură în ciuda problemelor existente, ajungând să acumuleze o experiență de 32 de ani în sector și continuă s-o facă.

Acest lucru s-a întâmplat când „i s-a părut mai puțin profitabilă o afacere în zootehnie în Moldova” – alt domeniu înrudit, căruia i-a acordat alți 14 ani de activitate. 

În cele 3 decenii de agricultură spune că a văzut și a învățat multe, iar prognozele sale de viitor se orientează către agricultura competitivă și către lucrarea terenurilor cu tehnică performantă, fără a distruge solul. 

‹ adv ›

Descrierea de mai sus este despre agricultorul și beneficiarul programului IFAD, Ion Brînză, despre care vă îndemnăm să aflați mai multe în acest articol.

Și-a dezvoltat afacerea în satul Sărăteni, raionul Hâncești și cultivă porumb, floarea soarelui, orz, grâu și lucernă. Inițial, suprafețele pe care le deținea erau relativ restrânse, însă, în ultimii ani, a reușit să-și convingă fiul să-i continue calea în agricultură. 

Nevoia de a prelucra solul, dar și condițiile agro-climatice din ultimii ani ce-și lasă amprenta, l-a făcut să caute soluții eficiente de lucrare a solului. Astfel, acum 3 ani, s-a numărat printre beneficiarii programului IFAD, accesând un grant în cadrul apelului „Granturi la finanțarea măsurilor de adaptare a sistemelor de producție agricolă la schimbările climatice” pentru achiziționarea unui scarificator. 

„Acum, din cauza secetelor tot mai frecvente, agricultorii se orientează spre prelucrarea solului prin scarificare. Am hotărât și noi să procurăm un scarificator, mai ales că tractor aveam, precum și restul utilajelor în afară de scarificator. Așa am și decis să apelez la suportul financiar oferit în cadrul programelor IFAD implementate de UCIP IFAD. Nu a fost o procedură dificilă. La prima adresare mi s-a explicat ce acte mi se cer, iar odată adunate toate documentele, în foarte scurt timp, dosarul a fost acceptat și, în nici o lună, mi-a fost debursat grantul”, susține Ion Brînză.

‹ adv ›

Odată intrat în posesia scarificatorului, l-a testat pe suprafețe restrânse, recunoscând că era mai sceptic în privința rezultatelor, dar și fiindcă era obișnuit cu aratul cu întoarcerea brazdei.

„Primul an l-am testat mai puțin. Ne era în grijă, căci eram obișnuiți să arăm pământul, de aceea am scarificat doar 15 hectare. În ciuda secetei din acel an, rezultatul aplicării scarificatorului ne-a satisfăcut la culturile de porumb și floarea soarelui. În acest an l-am folosit din plin, aproape pe toate câmpurile am utilizat scarificatorul. Chiar am putut compara faptul că, până la moment, terenurile scarificate arată mai bine decât după arat, deși am prelucrat pământul cam târziu”, a mai menționat agricultorul.

În ciuda pașilor timizi în aplicare scarificatorului, planurile actuale ale agricultorului din Sărăteni sunt foarte îndrăznețe. Acesta recunoaște că-și planifică alte câteva achiziții de tehnică performantă.

Ne gândim pe viitor să utilizăm doar scarificarea, motiv pentru care ne propunem să mai procurăm un scarificator și o semnănătoare performantă pentru a trece la o agricultură mai durabilă. Semănătorile noastre nu sunt vechi, însă ne-ar ajuta mult dacă am avea în gospodărie și o semănătoare de precizie”, a recunoscut Ion Brînză.

 Vasta experiență în domeniul agriculturii, precum și sprijinul obținut prin intermediul programelor implementate de UCIP IFAD, îl fac pe producătorul din Sărăteni să vină cu următorul îndemn către colegii de breaslă:

„Eu le sugerez tuturor agricultorilor să treacă la practicarea unei agriculturi mai performante. Timpurile s-au schimbat. Poate nu ne permit buzunarele să facem tranziția respectivă rapid, însă direcția e asta”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›