Agricultura a fost parte din copilăria lui și dedicația cu care munceau părinții l-au determinat să meargă la o facultate cu profil agricol. Iar după ce a absolvit s-a întors în satul de baștină și a preluat activitatea părinților, investind și aplicând toate cunoștințele acumulate pe parcursul anilor de studii.
Este istoria lui Ion Jornea din satul Chetriș, raionul Fălești care încă de la începutul afacerii în agricultură a înțeles că diversificarea culturilor reprezintă un prim pas spre succes. Iată de ce pe parcursul anilor a plantat livezi de cireș, cais, prun, vișin, iar dacă nu ar fi fost criza din regiune ar fi continuat să investească în sâmburoase.
Producătorul spune că până anul trecut a fost ușor să comercializeze fructele, în mare parte acestea ajungeau pe piața din Federația Rusă.
Ion Jornea povestește că dezvoltarea afacerii este stopată de prețurile mari la combustibil, energie, fertilizanți. Fermierii cu greu fac față la scumpirile care s-au înregistrat în ultimul an și mai puțin se gândesc să investească în extindere.
Agricultorul recunoaște că dacă nu ar fi proiectele internaționale care oferă suport financiar, ar fi foarte greu în agricultură, mai ales că acesta este un sector destul de riscant.
Acum doi ani a investit din resurse proprii și a conectat sistemul de irigare pentru 40 de ha de livadă. A început să procure teren pentru a mai planta, dar la moment nu planifică să se extindă, spune că, în contextul actual, este mult mai bine să aștepte.
În ceea ce ține de lucrările necesare în livezi, le efectuează împreună cu 5 lucrători, doar la cules apelează la zilieri, dar este destul de complicat să-i găsească.
Ion Jornea spune că, la moment, este destul de complicat să dezvolți o afacere agricolă, mai ales dacă ești la început de cale. Dacă acum doi ani ar fi încurajat tinerii să se implice, acum este mai sceptic, dar speră că timpul le va organiza pe toate așa cum este corect.
Comentarii