‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIon Rusu, producător de căpșune: Dacă nu ești certat cu munca și cartea, atunci...

Ion Rusu, producător de căpșune: Dacă nu ești certat cu munca și cartea, atunci și la tine acasă poți face un ban bun

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ion Rusu este un tânăr fermier din satul Sadova, raionul Călărași care la vârsta de 20 de ani a decis să rămână acasă și să-și dezvolte o afacere. De fapt, decizia luată a fost într-un fel neașteptată, chiar și pentru el. Or, la acea vârstă deja avea diplomă de lăcătuș-mecanic, după absolvirea unei instituții de profil din Chișinău. Și, deci, era și de așteptat ca el să prefere lumea tehnicii.

Dar, încă din copilărie era bun de ajutor tatălui său – un harnic gospodar care, pe lângă alte preocupări și interese îi plăcea să cultive căpșuni. De fapt, la Sadova această îndeletnicire „face concurență” celei deja tradiționale aici – cea a vitivinificației, şi prima fiind practicată de mulți localnici. Astfel, Gheorghe Rusu, tatăl lui Ion, rămâne a fi membrul unei mari asociații de cultivatori de căpșuni, îngrijind împreună 40 de hectare în raionul Ungheni.

În anul 2014, Ion Rusu inițiază o afacere proprie, înregistrând o gospodărie țărănească, principalul ei obiectiv fiind desigur, cultivarea căpșunului.

„Desigur, nu pot zice că o atare muncă îmi era necunoscută, dar oricum, una e să mergi pe urmele altora sau alături de ei și cu totul alta să fii tu însuți pe prima linie, să fii manager. Am început de la înființarea unei plantații de căpșun pe o suprafață de un hectar, procurând soiul de căpșun Marmolada din Italia. Firește, devenind antreprenor rural fără experiență, m-am ciocnit cu un șir de probleme despre care până la aceasta nici habar nu aveam: comunicări cu diverși agenți și parteneri economici, accesarea creditelor, procurarea tenicii și echipamentului necesar, identificarea piețelor de desfacere și tot așa. Dar principalele probleme țineau de deficitul de finanțe și de cunoștințe. Mi-am zis însă, că nu trebuie să mă dau bătut, că fiecare început e unul greu, după cum mă sfătuia și familia, și prietenii, și alți cunoscuți. Așa că am rezistat, am perseverat”, a povestit tânărul.

‹ adv ›

Dar în cele din urmă a ajuns de unul singur în fața problemelor.

„S-a întâmplat acest lucru în anul 2017, când am izbutit să devin unul dintre beneficiarii Programului UCIP IFAD. După mai multe întrebări, discuții, participări la seminare și întruniri ale producătorilor agricoli din spațiul rural am reținut o ofertă care de la bun început mi s-a părut foarte atractivă și am decis să n-o trec cu vederea. Vorba e despre Programul Rural de Rezilienţă Economico-Climatică Incluzivă implementat de UCIP IFAD, despre care și anterior auzisem multe lucruri bune de la colegi. Am contactat echipa, mi-am expus planurile și intențiile și, spre marea mea satisfacție, am fost auzit, ascultat și înțeles. Iar pe parcurs, după ce am prezentat și pachetul de documente necesare, întocmit și perfectat tot cu ajutorul colegilor de la UCIP IFAD, am ajuns și eu în rândurile beneficiarilor acestui Program. În rezultat, am obținut, în condiții preferențiale, un credit de 780 mii de lei, cu porţiune de grant, pe un termen de 5 ani și pe care l-am investit în construcția unei sere cu o suprafață de 1680 de metri patrați, pe care am dotat-o cu echipament modern, procurat din Grecia”.

La moment GȚ „Rusu Ion” gestionează câteva hectare de terenuri agricole, dar și o plantație de căpșuni, care se întinde pe o suprafață de 2,5 hectare, o parte cultivate în sol neprotejat, o parte în seră.

Datorită perseverenței, curajului și, desigur, cunoștințelor împrumutate din diverse surse, a reușit.

„În sezonul agricol din anul tecut am recoltat de pe plantație în jur de 25 de tone de căpșune. În temei, principalele piețe de desfacere sunt cele locale, parțial – exportul și consumatorii din Federația Rusă. La moment, este în toi culesul căpșunului în seră, curând începem și lucrările pe plantațiile în sol deschis”.

‹ adv ›

Întrebat dacă intenționează să-și extindă afacerea și cum vede perspectivele acesteia, antreprenorul nu a ezitat să transmită optimism.

„La moment, rămânem la suprafața pe care o prelucrăm. Urmează, în primul rând, să achităm creditele, să consolidăm potențialul tehnic și logistic, cu atât mai mult că, spre regret, resimțim un deficit tot mai pronunțat de brațe de muncă. Iar cât privește perspectivele, de un singur lucru sunt absolut convins că voi consolida și promova afacerea mea cu căpșun. Or, chiar și în numai câțiva ani m-am convins că dacă nu ești certat cu munca și cartea, apoi și la tine acasă poți face un ban bun”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›