joi, 21 noiembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
HomepageAgroEcoIon Scripcari, fermier: Producând eco, avem cheltuieli mai mici, dar profit mai mare

Ion Scripcari, fermier: Producând eco, avem cheltuieli mai mici, dar profit mai mare

Recomandate

Acum 5 ani, când sectorul producerii eco a început a fi reanimat la noi în țară, fermierul Ion Scripcari a început a produce culturi ecologice.

Toate terenurile pe care acesta cultivă culturi de câmp sunt certificate, iar agricultorul susține că acestea sunt cu adevărat profitabile, cu condiția că este respectat asolamentul și realizate lucrările la timp.

„Noi ne-am stabilit un obiectiv pe care-l urmărim deja de ani buni: să cultivăm totul așa cum se cuvine, nu grâu, apoi porumb, apoi iarăși grâu, ci respectând asolamentul. Floarea soarelui revine în asolament o dată la 5 ani și tot așa, fiecare cultură își are locul, de aceea și avem recolte bune. Plus, producerea eco e chiar o salvare pentru noi. Spre exemplu, în condițiile acestui an, am avut doar de câștigat”, susține Ion Scripcari.

Matematică e simplă, povestește fermierul, având cheltuieli mult mai mici per hectar, obții profit și în condiții de secetă.

„Noi am uitat ce sunt pesticidele, tonele de îngrășăminte chimice sau alte inputuri, care, de altfel, sunt și destul de costisitoare. Când analizez câte cheltuieli fac alți producători administrând atâta chimie și ce profit obțin după, înțeleg că mie-mi este mai profitabil. Până la urmă, contează cum produci, cât efort și resurse investești și ce rezultat obții. Acest an, spre exemplu, pentru mulți a fost o catastrofă, noi am obținut și profit”.

Totuși, un aspect important în obținerea recoltelor de calitate este asigurarea nutriției necesare plantelor. În acest sens, de ajutor lui Ion Scripcari îi este ferma de vaci pe care o are, de unde și obține o bună parte din îngrășăminte.

„Din gunoiul de grajd obținut de la fermă produc compost, iar pentru a întreține animalele cultiv mazăre și lucernă, care sunt și foarte bune culturi premărgătoare. Avem sol sănătos, iar asta e cel mai important. Solul bogat în materie organică, este mai bun în condiții de secetă. Mai bine recolte mai mici, dar mai sănătoase, pe care le poți obține, practic, în fiecare an și mai puține datorii, decât să câștigi pe moment, iar în următorii ani să numeri pierderile”.

Fermierul a obținut o recoltă medie de aproximativ 3 tone de grâu eco per hectar, 2 tone de mazăre, 2,4 de orz, 1,2-1,5 tone de floarea soarelui. Totuși, porumbul a fost grav afectat de secetă, astfel a obținut o recoltă extrem de mică, iar pe unele loturi practic nimic.

„Sunt în agricultură de 32 de ani, iar în aceste decenii am învățat multe. Feciorul, cred eu, se va implica și el în agricultură. De aceea, ne gândim să majorăm suprafețele. Totuși, la noi e o problemă cu pământul. Fiind luat în arendă, mulți au unele rezerve, nu-s siguri că trebuie sau nu să investească în acesta. Dacă ar aparține pământurile fermierilor, aceștia ar investi mai mult în îngrășăminte organice, s-ar gândi cum să-l mențină sănătos”.

Ion Scripcari susține că o problemă foarte mare o constituie lipsa precipitațiilor, iar pentru a face față provocării mai mulți fermieri ar trebui să se orienteze spre tehnologii ce permit păstrare umidității în sol și spre o producere corectă. Aceasta în condițiile în care seceta este rezultatul schimbărilor climaterice.

Împreună cu alți producători certificați eco, planifică să lanseze și o fermă de vaci certificată ecologic.

„Decidem în această lună cum vom face, poate deschidem totuși ferma împreună. Noi ne dorim foarte mult acest lucru. În acest mod, pe piața locală vor ajunge produse din lapte eco, mult mai sănătoase. Sunt agronom după specialitate, am învățat de mic să fac agricultură, îmi place foarte mult acest lucru. Probabil de asta și am ales să produc altfel, cu gândul la viitor”.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco