Acum 5 ani, când sectorul producerii eco a început a fi reanimat la noi în țară, fermierul Ion Scripcari a început a produce culturi ecologice.
Toate terenurile pe care acesta cultivă culturi de câmp sunt certificate, iar agricultorul susține că acestea sunt cu adevărat profitabile, cu condiția că este respectat asolamentul și realizate lucrările la timp.
Matematică e simplă, povestește fermierul, având cheltuieli mult mai mici per hectar, obții profit și în condiții de secetă.
Totuși, un aspect important în obținerea recoltelor de calitate este asigurarea nutriției necesare plantelor. În acest sens, de ajutor lui Ion Scripcari îi este ferma de vaci pe care o are, de unde și obține o bună parte din îngrășăminte.
Fermierul a obținut o recoltă medie de aproximativ 3 tone de grâu eco per hectar, 2 tone de mazăre, 2,4 de orz, 1,2-1,5 tone de floarea soarelui. Totuși, porumbul a fost grav afectat de secetă, astfel a obținut o recoltă extrem de mică, iar pe unele loturi practic nimic.
Ion Scripcari susține că o problemă foarte mare o constituie lipsa precipitațiilor, iar pentru a face față provocării mai mulți fermieri ar trebui să se orienteze spre tehnologii ce permit păstrare umidității în sol și spre o producere corectă. Aceasta în condițiile în care seceta este rezultatul schimbărilor climaterice.
Împreună cu alți producători certificați eco, planifică să lanseze și o fermă de vaci certificată ecologic.
Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.
(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.