‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIon Sula: Strugurii s-au vândut cu cel mai mic preț din ultimii 5 ani

Ion Sula: Strugurii s-au vândut cu cel mai mic preț din ultimii 5 ani

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Chiar dacă suntem deja în luna aprilie, în frigiderele din țară mai pot fi găsiți struguri din roada anului 2020.

Ion Sula, președintele Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de struguri de Masă din Costeşti susține că, situația înregistrată în sezonul 2020-2021 referitor la comercializarea strugurilor a fost una nu prea bună atât pentru producătorii de struguri, cât și pentru comercianți.

Acesta a menționat pentru Agrobiznes că, până la sfârșitul lunii aprilie vor fi comercializați în totalitate strugurii care mai sunt la păstrare în camerele frigorifice.

„La moment, încă mai sunt struguri în frigiderele din țară. Cred că, până la sfârșitul lunii aprilie vor fi comercializați. Dacă e să ne referim la strugurii din anul de producere 2020, calitatea nu a fost cea mai bună, în mare parte din cauza condițiilor de secetă, dar și conjuncturii pieței.  Perioada pandemică a influențat foarte mult posibilitățile și cerințele consumatorilor. Situația pe care am avut-o, în perioada 2020-2021, cu comercializarea strugurilor a fost una nu prea bună atât pentru producători, cât și pentru comercianți.

Prețurile au fost cu mult mai mici comparativ cu anii precedenți. De fapt, dacă să analizăm ultimii 5 ani, în anul curent au fost cele mai joase prețuri. Producători care mai au struguri în frigider doresc să comercializeze cu prețul de 15-17 lei, dar pentru perioada respectivă este un preț foarte mic, deoarece cheltuielile de păstrare sunt destul de mari, ținând cont de faptul că strugurii sunt la frigider de aproximativ 6 luni. În general, strugurii în acest an s-au vândut cu prețuri cuprinse între 5 – 20 lei/kg, în dependență de calitate, perioada de comercializare și piața unde s-au vândut”.

‹ adv ›

Principalele piețe de desfacere pentru strugurii din Moldova, în continuare au fost Federația Rusă, România, Polonia, Ucraina, Țările Baltice.

„Țin să remarc faptul că, foarte mulți struguri de o calitate mai joasă au fost exportați în Turcia, Iran și Irak. Nu cunoaștem destinația lor finală, dar credem că au fost procurați pentru procesare sau consum în stare proaspătă”.

Ion Sula spune că Republica Moldova are un potențial destul de mare pentru a produce struguri de masă și aceasta s-a demonstrat în ultimii ani.

„Este loc în piață, dar totul depinde de competitivitatea noastră. Și aici mă refer la calitate, dar și la costurile de producere. Producătorii trebuie să diminueze la maxim riscurile care există în natură, să atragă atenția la partea tehnologică, la starea fitosanitară a culturii și desigur, mai multă muncă manuală ca strugurii să fie calitativi și atunci vor fi apreciați și vom putea mări vânzările pe piețele despre care am menționat mai sus, dar și pe piețe noi. Trebuie să ne orientăm spre sisteme de irigare, antigrindină, antiploaie, sisteme intensive de producere, pentru a reduce costurile la produsul final”. 

La moment, viticultorii realizează lucrările necesare în această perioadă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›