Anul 2021 a venit cu scumpiri în serie a prețurilor la produsele petroliere. Acum două zile a fost înregistrată a treia scumpire a carburanților înregistrată în această lună.
Deoarece ANRE publică datele de pe piața produselor petroliere cu o întârziere de până la 5 luni de zile, în următoarea analiză realizată de expertul economic Veaceslav Ioniță se operează cu prețuri estimative.
Creșterea din ultimele două luni a prețului Benzinei 95 cu cel puțin 2,1 lei/litru este produsă de factori de bază:
- Creșterea prețului la petrol pe piețele internaționale (+1,2 lei/litru).
În această perioadă, prețul la petrol a crescut cu minim 22% de la 50 dolari/baril în decembrie 2020 la cel puțin 61 dolari/baril în februarie 2021. Drept consecință, au crescut și prețurile de import a produselor petroliere. Acest factor a contribuit cu 1,2 lei/litru la creșterea prețului mediu de comercializare.
2. Creșterea Accizelor la Benzină (+0,48 lei/litru).
În 2021, Guvernul a decis să majoreze în continuare acciza la Benzină și restul produselor petroliere. Astfel, acciza la Benzină a crescut de la 4,47 lei/litru în 2020 la 4,87 lei/litru în 2021.
3. Deprecierea valutei naționale (+0,15 lei/litru).
De la începutul anului, leul moldovenesc s-a depreciat cu 1,75% față de dolarul american. Astfel, la început de an leul era 17,2 lei/dolar, iar la sfârșit de februarie cursul valutar a ajuns la 17,5 lei/dolar.
Această depreciere ușoară a leului moldovenesc față de USD a contribuit la scumpirea benzinei cu 15 bani.
Toți acești factori enumerați mai sus au contribuit la scumpirea benzinei în luna februarie 2021 cu 1,83 lei/litru față de luna decembrie 2020.
Este foarte ușor de observat că adaosul comercial aplicat de companiile petroliere a scăzut brusc, odată cu scumpirea Petrolului pe piețele internaționale. De fapt, companiile petroliere în perioada de creștere a prețurilor preferă să aplice un adaos comercial minim.
Comentarii