vineri, 20 decembrie, 2024
6.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeIoT în agricultura de precizie

IoT în agricultura de precizie

Recomandate

În esență, agricultura de precizie înseamnă că majoritatea sistemelor de gestionare agricolă se bazează pe tehnologii moderne. Luarea deciziilor pe baza intuiției și, uneori, a norocului pur și simplu este înlocuită cu luarea deciziilor pe baza datelor reale, obținute în timp real.

Principalul său obiectiv este de a reduce cheltuielile fermierilor, ajutându-i, în același timp, să producă și să câștige mai mult și să reducă impactul asupra mediului.

Intrarea în agricultura de precizie nu trebuie să fie dificilă sau costisitoare. Deși tehnologia poate fi complicată, utilizarea ei nu trebuie să fie complicată – și nu este. Datele colectate și analizate sunt simplificate până la punctul în care pot fi utilizate de oricine și ajută la gestionarea zilnică și pe termen lung a agriculturii.

Tot ceea ce aveți nevoie este un smartphone, acces la internet și unul dintre echipamentele agricole bazate pe tehnologie de intrare.

De ce ar trebui să vă orientați către agricultura de precizie?

  1. Vă face viața mai ușoară.
  2. Vă reduce costurile și optimizează bugetul alocat operațiunilor agricole.
  3. Are ca rezultat o rentabilitate mai mare.
  4. Vă economisește timp.
  5. Reduce risipa și impactul asupra mediului înconjurător

De ce este important?

În agricultură, efectele meteorologice reprezintă, de obicei, principalul risc pentru succesul sau eșecul financiar. Până la 70% din veniturile agricole sunt controlate de mama natură, „vremea”!

Aici intră în joc o stație meteorologică specifică domeniului sau un dispozitiv IoT.

Dispozitivul specific locului poate furniza o multitudine de informații de pe teren, cum ar fi temperatura, umiditatea relativă, umiditatea frunzelor, precipitațiile, viteza/direcția vântului, radiația solară, temperatura/umiditatea solului, ET0, delta T etc., aproape în timp real.

După cum putem vedea, avantajul unei stații meteorologice de teren specifice locului sau al unui dispozitiv IoT este acela că poate ajuta la reducerea impactului riscurilor cu care se confruntă fermierii pe baza condițiilor meteorologice de până acum, dar este doar jumătate din soluția meteo, cealaltă parte fiind prognoza – impactul viitor al vremii pe câmp, care este la fel de important, dacă nu chiar mai important, ca și condițiile de până acum.

Beneficiile prognozei meteo

Importanța previziunilor meteorologice și a instrumentelor de planificare a muncii în agricultură nu este ceva nou, dar este un lucru pe care mulți dintre fermieri îl consideră benefic și util în gestionarea muncii lor și în monitorizarea culturilor.

În prezent, la fel ca în multe alte industrii, capacitatea de a calcula seturi mari de date este din ce în ce mai ușoară și mai rapidă. Acest lucru le permite meteorologilor să creeze prognoze specifice care se bazează pe datele meteorologice de la stația specifică domeniului.

Acest lucru este îmbunătățit și mai mult cu o abordare de ansamblu, mai multe modele ponderate în funcție de performanță, pentru prognoză.

Acest lucru înseamnă că acum aveți o prognoză specifică domeniului care este actualizată din oră în oră pentru următoarele 7 zile, ceea ce este extrem de precis și nu se bazează pe cel mai apropiat oraș, ci este construită pe baza dispozitivului dvs. de teren.

Deci, ce facem cu aceste previziuni specifice domeniului?

  • În primul rând, ne oferă o perspectivă asupra condițiilor pentru multe operațiuni pe teren, o verificare a deciziilor care se iau, cum ar fi dacă vântul este favorabil pentru pulverizare în următoarele 24, 48 sau 72 de ore.
  • Previziunile sunt, de asemenea, adăugate la instrumentele/soluțiile de planificare a muncii, cum ar fi ferestrele de însămânțare, protecția plantelor, condițiile de recoltare, capacitatea de cultivare, accesibilitatea câmpului și nutriția plantelor. Aceste soluții sunt ferestre orare în ceea ce privește condițiile pentru fiecare operațiune.
  • Prognozele specifice fiecărui loc pot fi, de asemenea, adăugate la modelele de risc de îmbolnăvire, care oferă apoi o predicție a condițiilor viitoare din următoarele 24, 48 sau 72 de ore.
  • Desigur, predicția randamentului se poate baza, de asemenea, pe o prognoză viitoare, dar în acest caz se utilizează o prognoză ajustată sezonier pentru a face o estimare a aprovizionării potențiale cu apă pentru predicția randamentului în timpul sezonului de creștere.

Strategii durabile de protecție a plantelor împotriva bolilor

După cum s-a menționat anterior, în ultimii ani, impactul schimbărilor climatice a crescut rapid. Aceasta influențează toate etapele producției vegetale și îi obligă pe agricultori să își schimbe și să își adapteze comportamentele. Aceștia trebuie să caute noi strategii de gestionare pentru ca abordările lor agricole să fie atât ecologice, cât și economice, cu accent pe ROI (return on investment).

Ținând cont de interacțiunile complexe dintre plantă, sol și mediu, este esențial să se prevadă focarele de boli ale plantelor și momentul optim de aplicare a fungicidelor.

Nu este o sarcină ușoară faptul că trebuie să se acorde o atenție deosebită protecției plantelor împotriva bolilor. Cu o abordare bine gândită, fermierii pot crește productivitatea culturilor cu un impact mai mic asupra mediului, menținând în același timp calitatea alimentelor.

Stațiile meteorologice, echipate cu senzori de ploaie, umiditate relativă, umezeală foliară, radiație solară, parametri de sol și temperatură, determină din oră în oră perioadele de risc pentru o infecție în câmp. Cu aceste cunoștințe, aplicațiile de fungicide pot fi programate în mod optim.

Monitorizarea insectelor – interesantă, dar și foarte complexă

Monitorizarea insectelor depinde de mai multe variabile și nu este neapărat aceeași pentru întregul câmp/plantație/fermă de legume. Acest lucru face ca monitorizarea insectelor să fie un subiect interesant, dar și foarte complex.

Cunoașterea istoricului dăunătorilor, precum și a condițiilor din zona infestată ajută la prezicerea apariției insectelor și a presiunii exercitate de acestea, dar, cu toate acestea, este obligatorie cercetarea câmpului cu inspecții regulate ale culturii.

Combaterea la timp a dăunătorilor este esențială pentru a evita deteriorarea câmpurilor și a plantelor dumneavoastră. Printr-o mai bună înțelegere a fenologiei insectelor și a impactului acestora asupra plantelor, precum și prin respectarea regulilor de management integrat al dăunătorilor (IPM), aplicarea insecticidelor ar putea fi optimizată, ceea ce are efecte pozitive asupra mediului și, în cele din urmă, și asupra sănătății umane.

Capcanele electronice echipate cu camere de luat vederi nu pot automatiza complet procesul de monitorizare, dar permit inspecții mai consistente și mai regulate și ajută la prezicerea momentului optim de aplicare a pesticidelor, eliminând, în același timp, deplasările inutile pe teren.

Dispozitivele de monitorizare de la distanță contribuie la creșterea unor culturi sănătoase cu un impact minim asupra mediului și încurajează un control atent al dăunătorilor. Totul începe cu împărtășirea cunoștințelor și răspândirea conștientizării. Și dumneavoastră puteți face parte din acest demers, așa că nu ezitați să distribuiți articolul dacă vi se pare util.

Aflați mai multe despre produsele noastre și alte noutăți METOS® – abonați-vă și primiți 10% REDUCERE pe o lună METOS VWS.

Sergiu Smocinschi
Sergiu Smocinschihttps://metos.at
Agronom, specialist în agrometeorologie

Citește și ›

Advertoriale