‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 25 decembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIrigarea ardeilor - cât de des și cum corect udăm

Irigarea ardeilor – cât de des și cum corect udăm

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Ardeiul este o legumă exigentă față de condițiile de creștere, iar irigarea corectă a plantelor este una dintre cele mai importante proceduri pentru îngrijirea unei culturi.

În acest articol vorbim despre irigarea ardeiului, iar principalele întrebări pentru care vom oferi un răspuns sunt:

  • Cum determinăm cât de des trebuie irigat ardeiul
  • Sfaturi la irigarea ardeiului pe suprafețe mici
  • Apa potrivită pentru irigarea ardeiului
  • Când stopăm udarea ardeiului
  • Simptome produse de o irigare incorectă

Cât de des trebuie udat ardeiul?

Ardeiul nu tolerează seceta. Sistemul său radicular este în cea mai mare parte aproape de suprafața solului, așa că este deosebit de important să monitorizați umiditatea solului. Dacă planta are boboci florali sau deja flori, chiar și o ușoară întârziere în irigare le poate face să cadă.

‹ adv ›

Lipsa de umiditate în timpul coacerii fructelor va afecta atât aspectul exterior, cât și calitățile gustative ale ardeilor. În același timp, udarea excesivă poate afecta negativ și dezvoltarea culturii, adică întârzierea în creștere sau apariția bolilor.

Pentru plantații pe suprafețe mari, umiditatea solului este monitorizată cu ajutorul dispozitivelor, iar cea optimă trebuie să constituie 70–75% din capacitatea maximă pentru apa din sol – pentru faza de până la fructificare, şi 80–85% – în perioada fructificării plantelor. Umiditatea aerului de 75–80%.

Normele de irigare prin aspersiune 300–400 m3/ha, pe vegetaţie efectuându-se 11–13 udări. La irigarea prin picurare normele de irigare vor varia între 20–50 m3/ha şi vor fi aplicate în perioadele respective conform normelor:

‹ adv ›

Sfaturi la irigarea ardeiului pe suprafețe mici

Pe suprafețe mici, puteți lua în calcul următoarele aspecte:

  • Ardeiul trebuie să crească într-un „cuib”, pentru ca la udare apa să nu se împrăștie, ci să ajungă la rădăcini.
  • Udați cu apă caldă și astfel ca să nu provocați spălarea solului de la rădăcinile ardeiului.
  • Solul trebuie să fie umed la o adâncime de cm.
  • Udați planta dintr- o parte și afânați solul din partea cealaltă, alternând părțile. Afânarea nu trebuie neglijată sau subestimată, deoarece această procedură este deosebit de necesară pentru ardei – atunci când solul este afânat, stratul superior al solului protejază straturile inferioare de evaporarea umidității.
  • Răsadurile de ardei trebuie udate la fiecare 2 zile.
  • Când apar 2-3 frunze adevărate, va fi necesară udarea în fiecare zi. În general, trebuie să monitorizați starea solului. Dacă este lipicios, se menține într-un bulgăre, atunci udarea trebuie oprită pentru câteva zile. În teren deschis, după ploaie, ar trebui să verificați la fel solul. Uneori, ploaia umezește doar superficial solul, așa că va trebui să se facă udări suplimentare, dar în volum mai mic.
  • Nu permiteți să se formeze crusta în jurul plantelor. În primul rând, aceasta oprește accesul aerului la rădăcini, iar, în al doilea rând, când se usucă solul, crapă, iar crăpăturile expun rădăcinile la soare, aer și chiar le pot răni. De aceea, solul trebuie afânat cu grijă.
  • În solarii, udarea ardeilor ar trebui să fie regulată. Dacă nu este foarte frig noaptea, atunci puteți uda seara, căci evaporarea va fi minimă. Dimineața afânați solul. Este important să monitorizați nivelul de umiditate și să nu uitați de aerisire. În caz contrar, excesul de umiditate va duce la putrezirea rădăcinilor, precum și la apariția ciupercilor și a bolilor, iar solurile prea umede atrag limacșii.

Important! Este mai bine pentru plantă să udați și să afânați solul, decât să îl udați de mai multe ori și să nu îl afânați!

O măsură bună pentru a preveni uscarea solului este mulcirea, care se recomandă să fie aplicată în iulie și august în perioada cea mai caldă. Stratul superior este presărat cu rumeguș, fân, turbă, iarbă cosită sau mulci artificial.

‹ adv ›

Acest lucru va menține umed pământul, ceea ce este important, deoarece ardeiul are un sistem radicular fragil, care nu pătrunde adânc în sol, după cum am mai menționat.

În plus, mulcirea previne răspândirea și creșterea buruienilor. Este important ca stratul de mulci să nu conțină semințe de buruieni.

Altă funcție utilă a mulciului este protecția împotriva diferențelor de temperatură din sol și asigurarea solului cu substanțe utile, în urma descompunerii.

Citiți și despre Putregaiul apical la ardei – cauze și tratament.

Pe vreme caldă, este necesară udarea zilnică, uneori poate fi necesară udarea de două ori: dimineața și seara. Volumul de apă folosit este de 1-3 litri per plantă.

În timpul plantării, la fel trebuie să udați. Dacă plantarea are loc în câmp deschis, cel mai bine este să udați când vremea este posomorâtă sau seara, când razele soarelui nu sunt prea active.

Înainte de plantarea răsadului de ardei, solul trebuie udat bine. Când apa este complet absorbită, plantați răsadul. Udați imediat după plantare și după 5-7 zile.

Până la perioada de înflorire, ardeii se udă o dată pe săptămână. Dacă este prea cald și solul se usucă rapid, frecvența trebuie mărită la 3 ori pe săptămână.

Ardeiul înflorește eșalonat, așa că înflorirea florilor noi ar trebui să fie însoțită de udare.

Când apar bobocii florali, frecvența udării este redusă la o dată la 3-4 zile, dar, în același timp, volumul de apă pentru plantă crește până la 5 litri.

În perioada de fructificare udați o dată pe săptămână. Fructele încep să se dezvolte în lungime, apoi în lățime, iar la final capătă densitate. Dacă nu este suficientă umiditate, legumele vor fi mici și nu vor fi gustoase.

Este important să udați ardeiul după fiecare fertilizare. Acest lucru îmbunătățește asimilarea îngrășământului de către plantă. Fertilizarea foliară se administrează numai sub formă lichidă și, de obicei, la fiecare 2 săptămâni.

Citiți și despre Fertilizarea ardeiului – sfaturi pentru recolte bune.

Pe lângă tratamentele organice și minerale, puteți fertiliza cultura cu infuzie de urzică, care conține multe substanțe necesare ardeiului: calciu, potasiu, magneziu.

Când stopăm udarea ardeiului?

Udarea în timpul coacerii ardeilor este oprită. Acest lucru se întâmplă cu 10-15 zile înainte de recoltare. Reducerea umidității duce la coacerea accelerată a fructelor. Reluați activitatea de irigare când florile încep să apară din nou.

Ce simptome generează irigarea deficientă a plantelor:

  • Udarea excesivă reduce aerarea solului și duce la inhibarea dezvoltării plantelor. Cultura se dezvoltă lent, este încetinită creșterea.
  • Căderea florilor și a bobocilor florali.
  • Apariția bolilor.
  • Monitorizați planta – dacă apar pete, acestea ar putea fi un semn al dezvoltării unei ciuperci sau a unei alte boli asociate cu umiditatea ridicată a solului.

Apa potrivită pentru irigarea ardeiului

Nu udați ardeiul cu apă rece – se va opri din creștere. Temperatura optimă a apei + 22 … + 25°С. Dacă intenționați să udați dintr-o fântână, este mai bine să umpleți rezervoare mari cu apă din timp, astfel încât să se încălzească.

Dacă se folosește apa de la robinet, aceasta trebuie nu numai încălzită, ci și tratată, pentru reducerea clorului din ea. În condiții casnice, cenușa de lemn poate fi adăugată la apa dură pentru a o înmuia.

Important! În perioada rece, plantele pot fi udate chiar și cu apă aproape fierbinte până la +40°С, dar se toarnă apa în jurul plantei, fără a uda tulpina.

În teren deschis, puteți să udați dimineața, înainte de răsăritul soarelui, dar puteți uda și seara, după apus. În caz contrar, soarele poate să ardă plantele tinere.

Ardeii nu trebuie udați de sus sub jet mare, ci doar la rădăcină.

 Citiți și despre Cultivarea ardeiului. 9 sfaturi pentru recolte bune.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›