‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 13 decembrie, 2024
-2.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIrigarea castraveților. Sfaturi pentru o recoltă bună

Irigarea castraveților. Sfaturi pentru o recoltă bună

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Apa este vitală pentru creșterea și dezvoltarea castravetelui, mai ales că aceasta se conține în fructele acestuia în proporție de 95-98%. Insuficiența de umiditate creează mai multe probleme, inclusiv gustul amar al castraveților.

Totuși, chiar și soiurile și hibrizii de castraveți care sunt lipsiți din punct de vedere genetic de amărăciune, au nevoie de udare sistematică pentru dezvoltarea normală a fructelor.

Ce trebuie să știm despre udarea castraveților

Umiditatea optimă a solului pentru creşterea şi fructificarea plantelor de castravete este de 80–85% din capacitatea maximă pentru apă a câmpului, la umiditatea relativă a aerului de 90%.

‹ adv ›

La utilizarea instalaţiilor de irigare prin aspersiune în perioada de vegetaţie se execută 6–10 irigări cu norme de 250–400 m3 /ha.

Până la înflorire se aplică udări cu norma de 250–300 m3/ha, în cazul când umiditatea solului în stratul de 0–30 cm, scade mai jos de 70% din capacitatea maximă pentru apă a câmpului.

În fazele de înflorire şi fructificare umiditatea solului în stratul de 0–50 cm nu trebuie să scadă mai jos de 80%, iar normele de irigare vor fi de 350–400 m3/ha.

‹ adv ›

La irigaţia prin picurare normele de irigare vor fi cuprinse între 25–55 m3/ha.

Pe vreme bună, puteți uda castraveții cum vă este comod, doar că apa trebuie să fie caldă (25-28°C) pentru ca excesul de umiditate să se evapore, iar de cantitatea necesară de apă să beneficieze castraveții.

Pe vreme rece sau înnorată este mai bine să limitați udarea, deoarece rădăcinile nu absorb bine umiditatea și putrezesc dacă este în exces. În plus, astfel se creează condiții favorabile pentru dezvoltarea unor boli provocate de ciuperci.

‹ adv ›

La udarea castraveților cu apă rece, planta riscă să piardă florile, fructele abia formate. La acest subiect v-ar putea fi util articolul despre De ce se îngălbenesc și se usucă castraveții abia formați – vezi 7 motive.

Cel mai bine este să udați castraveții pe frunze înainte de ora 9 dimineața, astfel în timpul zilei umiditatea aerului din jurul plantelor va fi potrivită pentru ei.

Pe suprafețe mici, puteți lua în calcul următoarele recomandări:

Solul de lângă plante trebuie umezit pe o rază de 15 cm și până la o adâncime de 20 cm. În același timp, solul din jurul tulpinii trebuie să fie uscat – altfel rădăcina începe să putrezească (din același motiv, nu este recomandată mușuroirea castraveților).

Apa este turnată lângă plantă cu un flux slab, fără a tasa solul și fără a răni rădăcinile, deoarece sunt gingașe. Dacă nu aveți ocazia să efectuați udarea dimineața, atunci puteți suplini deficitul de umiditate seara, când temperatura a scăzut deja, însă nu este prea răcoare.

V-ar putea plăcea și Fertilizarea castraveților – 5 rețete de îngrășăminte naturale ce pot fi preparate acasă.

O altă opțiune este irigarea prin picurare. Sistemul de irigare prin picurare saturează treptat culturile cu apă. După același principiu, este ușor să construiți o structură din sticle de plastic tăiate, făcând multe găuri în ele și îngropându-le între rânduri.

Normele de udare prin aspersiune la principalele legume:

Recomandări la irigarea prin picurare a legumelor:

Udarea castraveților în câmp deschis

Înainte de înflorire, castraveții ce cresc în câmp deschis sunt de obicei udați de două ori pe săptămână cu o rată de 4-5 litri pe 1 mp, ținând cont de precipitații. Dacă ploaia nu a fost de scurtă durată, atunci udarea poate fi omisă.

O cantitate similară de apă este cheltuită pentru castraveți la fiecare cinci zile în timpul creșterii lor. 

După apariția florilor și până la sfârșitul recoltării active a fructelor, se recomandă udări de trei ori pe săptămână. În această perioadă crește și consumul de apă – până la 8-12 litri la 1 mp.

Începând de la jumătatea lunii august și terminând cu sfârșitul sezonului, castraveții sunt udați la fiecare 10 zile cu o rată de 7-8 litri pe 1 mp.

Udarea la rădăcină poate fi uneori combinată cu udarea castraveților pe frunze. A doua procedură este importantă de a o efectua când nu e soare – altfel frunzele riscă să se ardă.

Udarea castraveților în solar

Irigarea castraveților în teren protejat are propriile sale caracteristici. Deoarece temperatura aerului din interiorul serei sau a solarului este inițial mai mare decât cea din exterior, plantele trebuie udate mai des.

Înainte de a înflori, când e timp frumos, castraveții sunt udați o dată pe zi, cheltuind de la 3 până la 5 litri de apă pe metru pătrat. Pe măsură ce plantele cresc, udați cu norme mai mari.

Dar când e timp răcoros și vreme înnorată și nu este atât de cald în seră sau solar, este mai bine să realizați udările mai rar. Nu uitați să afânați sau să mulciți solul între rânduri, astfel încât să nu apară crusta.

După apariția florilor și în timpul recoltării castravețilorplantele sunt udate la fiecare 2-3 zile, consumând apă în proporție de 10-14 litri pe 1 mp.

De la jumătatea lunii august și pană la sfârsitul sezonului se mențin 1-2 săptămâni între udări. Consumul de apă la fiecare udare rămâne același.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›