Pepenele galben (Cucumis melo) aparține familiei Cucurbitaceae, se numără printre plantele rezistente la căldură și la secetă, datorită sistemului radicular puternic dezvoltat, dar randamente înalte și recolte de calitate se obțin doar pe terenurile irigate.
Umiditatea optimă recomandată a solului este de 80 – 85% din capacitatea maximă de câmp pentru apă, iar a aerului -de 50 – 60%.
Irigarea abundentă mărește producția de pepeni galbeni, dar reduce conținutul de zahăr și poate provoca o creștere a conținutului de nitrați.
Frecvenţa udărilor depinde de textura solului, condiţiile meteorologice, calitatea apei și stadiul de creștere a plantelor. În general, cu cât solul este mai greu, cu atât intervalele între udări sunt mai mari.
Calitatea apei utilizată la irigare este foarte importantă. Apa aplicată prin irigații aeriene cu o conductivitate electrică (EC) de 1300-1400 us/cm ar putea provoca arsuri ale frunzelor, la irigarea prin picurare se admite EC de până la 2000 us/cm.
Pe măsură ce salinitatea apei pentru irigare crește, eficiența absorbției nutrienților scade, în special cea de azot și calciu.
Irigarea pepenelui galben
În verile secetoase, pepenii galbeni sunt udați din abundență, în special în timpul înfloririi și fructificării, adâncimea umectată a solului ar trebui să fie de 15–20 cm.
Din experiența legumicultorilor, mai recomandate sunt udările de după-amiază, spre seară, dar, se pot face și dimineața. Recolta de pepene galben crește dacă irigarea este combinată cu administrarea îngrășămintelor necesare.
La formarea ovarelor și în perioada de creștere intensivă a fructelor, pepenele galben se irigă, de obicei, o dată la 7-10 zile, drept criteriu în inițierea udărilor fiind umiditatea solului ce nu trebuie coboare sub 80%.
Creșterea umidității solului în această perioadă până la 90% din capacitatea de câmp pentru apă duce la o scădere a randamentului și, de asemenea, contribuie la îmbolnăvirea plantelor.
Nu se recomandă udarea dacă temperatura medie zilnică a aerului este sub 15ºС. Temperatura apei nu trebuie să fie mai mică de 15 – 18ºС.
Deficitul de apă nemijlocit înainte de recoltare nu afectează grav roada, iar o reducere a udării în timpul perioadei de maturare chiar îmbunătăţește calitatea fructelor.
Există două moduri principale de a iriga pepenii galbeni: prin aspersiune și irigarea prin picurare.
Specialiștii menționează că irigarea prin picurare asigură o utilizare mai bună a apei și, precum am menționat, reduce riscurile de îmbolnăvire, cum ar fi cele asociate putrezirii fructelor.
Vezi și Zucchini – cultivare și îngrijire pentru recolte bune.
Irigarea prin picurare este un sistem de irigare în care apa este furnizată plantei prin tuburi speciale – linii de picurare, care sunt așezate de-a lungul fiecărui rând de plante. Benzile de picurare pot fi cu fante și emițătoare.
Banda de picurare cu emițătoare se bazează pe crearea unui flux turbulent, care creează un canal puternic care este rezistent la înfundare, asigură o evacuare uniformă și livrarea apei pe distanțe mai lungi.
Banda de picurare cu fante are o fantă realizată în suprafața laterală prin care trece apa. Pe lângă benzile de picurare, sistemul include o stație de pompare, un filtru și conducte de conectare. Benzile de picurare sunt așezate în timpul plantării sau a primei culturi între rânduri folosind stivuitoare speciale montate.
Irigarea prin picurare oferă și alte beneficii:
- Vă permite să obțineți economii semnificative de apă;
- economie de alte resurse (îngrășăminte, costuri cu forța de muncă, energie și conducte);
- permite o aplicare mai precisă a nutrienților;
- asigură recoltare mai timpurie;
- previne eroziunea solului;
- șanse reduse de răspândire a bolilor și buruienilor.
Detalii despre Cultivarea pepenelui galben – sfaturi utile.
Comentarii