miercuri, 17 aprilie, 2024
15.5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeIrina Caraeva, despre utilizarea feromonilor în controlul dăunătorilor: Eficiență fără reziduuri și impact asupra...

Irina Caraeva, despre utilizarea feromonilor în controlul dăunătorilor: Eficiență fără reziduuri și impact asupra insectelor utile

Recomandate

Orice producător tinde ca produsul său să fie cât mai apreciat de către consumatori și să-și găsească cât mai rapid locul pe piață, iar pentru aceasta trebuie să dispună de un produs sigur, calitativ, fără reziduuri și, nu în ultimul rând, să nu dăuneze mediului înconjurător.

Pentru aceasta, în ultima perioadă, tot mai răspândite au devenit produsele ecologice destinate protecției plantelor, care nu formează reziduuri în fructe/legume și au un efect selectiv asupra insectelor, fără să afecteze fauna pozitivă din plantații.

Irina Caraeva, reprezentanta brandului Eco Center, a explicat, în cadrul Conferinței AgTech, despre beneficiile produselor pe bază de feromoni pentru protecția plantelor și monitorizare.

„Eco Center produce o gamă largă de produse pe bază de feromoni atractanți și capcane pentru controlul și monitorizarea insectelor dăunătoare. Dispune de un laborator modern, echipamente de producție și ambalare a capcanelor feromonale și ale altor produse fitosanitare, acestea fiind ecologice și cele mai eficiente metode de control și monitorizare a insectelor dăunătoare”.

Printre principalele beneficii ale produselor Eco Center sunt: 

capcane delta livezi
  • Fără reziduuri: deoarece feromonii sunt identici celor naturali, ei nu lasă reziduuri nici în produsul final, nici în sol, aer fiind inofensive pentru mediul înconjurător, dar și pentru oameni.
  • Reducerea utilizării insecticidelor: majoritatea fermierilor folosesc capcane de monitorizare și cunosc avantajele acestora. Dar, cea mai importantă este utilizarea insecticidelor doar atunci când apare necesitatea.
  • Acțiune selectivă: feromonii acționează doar asupra insectelor țintă, respectiv, utilizarea acestora nu afectează entomofagii, albinele și alți polenizatori. 

„Eco Center produce, la moment, peste 200 tipuri de produse, majoritatea dintre care sunt de monitorizare, ce au la bază momeli fie de cauciuc, fie de celuloză, care se utilizează cu o capcană fizică”, a mai adăugat Irina Caraeva. 

Pe lângă capcanele de monitorizare, Eco Center propune și produse pentru controlul insectelor dăunătoare, le fel pe bază de feromoni. 

feromoni insecte

„După cum este bine cunoscut, insectele utilizează feromonii pentru a atrage parteneri de împerechere, pentru a alarma conspecificii sau pentru a marca căile către surse bogate de hrană. Prin urmare, sunt utilizate pe scară largă în combaterea insectelor dăunătoare, deoarece sunt ecologici. În afară de natura lor non-toxică, aceste semiochimice sunt biodegradabile și afectează doar insectele țintă”.

Durata de funcționare a dezorientanților este de 180 de zile, iar a momelilor de monitorizare 4-6 săptămâni. Acestea pot fi combinate cu alte metode de control.

„Capcanele se verifică în fiecare săptămână, pentru a monitoriza dinamica populației, dacă se depistează o infestare înaltă, trebuie utilizate și alte metode adiționale de control. Pe lângă produsele de dezorientare și monitorizare,Eco Center pune la dispoziție un șir de alte produse cum ar fi produse pentru dăunătorii forestieri, repelenți, produse de uz casnic pe bază de feromoni (capcane pentru molii), capcane biodegradabile și non biodegradabile”.

Irina Caraeva a menționat și câteva dintre noile produse pe care le propune Eco Center: momeala pentru Rhagoletis cerasi și pentru gândacul păros (Halyomorpha Halys).

Pentru mai multe detalii, accesați ecocenter.md.

Tatiana Caraman
Tatiana Caraman
Staff Editor

Citește și ›

Advertoriale