Irina Verlan din satul Pîrîta, raionul Dubăsari, dezvoltă împreună cu soțul o mică fermă de iepuri. În timpul zilei ea lucrează educatoare la grădinița din localitate, iar serile le dedică familiei și activității la fermă.
Totul a început acum câțiva ani, când a primit în dar la nuntă trei iepurași.
De atunci, tinerii au început treptat a-și crește afacerea, învățând din mers toate subtilitățile acestei îndeletniciri.
Întâi au renovat încăperile pentru animale, apoi au încercat a crește câteva rase de iepuri de carne, au testat piața locală.
Acum ferma familiei Verlan a ajuns la o capacitate de 300 de iepuri.
Deși afacerea nu este mare, dar efortul de îngrijire și hrănire a iepurilor nu le lăsa timp pentru planuri de dezvoltare.
În sprijinul tinerilor fermieri le-a venit Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și PNUD Moldova, care i-au ajutat să-și doteze ferma cu un generator, un amestecător de furaje cu capacitatea de 2000 kg și un aparat de aer condiționat.
Antreprenoarea recunoaște că, anterior, pentru a pregăti o tonă de granule pentru iepuri, trebuia să lucreze o zi sau chiar două.
Acum, utilizând aceste echipamente, reușește să pregătească nutrețul în doar trei ore.
Având echipamentele, antreprenoarea nu doar și-a ușurat semnificativ procesul de lucru, dar s-a ambiționat să-și crească și mai mult afacerea.
După ce va finaliza amenajarea unei camere de abatorizare, ea planifică să vândă carnea de iepure nu doar clienților din regiune, dar și în rețele de magazine din toată țara.
Comentarii