Iulian Bobocea este apicultorul din Galați, România, pentru care albinele au ajuns a fi parte a vieții sale. De mic copil a învățat cum să le îngrijească, ca ulterior să înceapă de sine stătător o afacere în apicultură.
Fiind practic zilnic la stupină și învâțând tot mai multe despre viața albinelor, peste aproape 2,5 ani a decis să abandoneze jobul pe care îl avea și să-și dedice viața apiculturii.
Transformând hobby-ul într-o afacere, a decis că aceasta trebuie gestionată eficient. De aceea, numărul stupilor l-a majorat câte puțin, pe parcurs, în momentul în care se simțea sigur că va putea să îngrijească un număr mai mare.
‹ adv ›
Astfel, a ajuns la un efectiv de 177 de familii, care, susține apicultorul, îi sunt suficiente pentru a-și întreține familia.
Iulian Bobocea spune că pentru a avea succes, trebuie să te informezi continuu. Pentru el, la început, sursă de inspirație și informare erau și apicultori din alte țări. Astfel, a început primele vizite la apicultorii din Moldova, iar acum, mii de apicultori îi urmăresc sfaturile.
Cea mai mare recoltă de miere obținută – 107 kilograme de la un stup
Și pentru floarea-soarelui urmărește câmpurile care înfloresc în perioade diferite.
Apicultura este despre mișcare permanentă
Pentru o producție bună de miere – nu trebuie neglijate tratamentele
Printre principalele tratamente făcute sunt cele realizate înainte de a începe culesul la rapiță, urmat de un tratament după culesul la salcâm, apoi floarea soarelui.
Apicultorul trebuie să-și promoveze produsele
Ce ține de planurile pentru viitor, Iulian Bobocea spune că nu planifică să majoreze numărul familiilor de albine, fiindu-i suficiente cele aproape 180.
Apicultura este meseria cu care își poate întreține familia, dar și care a ajuns a fi pasiunea vieții lui.
Comentarii