‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleIurie Bîrliba, producător: Am instalat panouri fotovoltaice. Ne propunem ca toate punctele de consum...

Iurie Bîrliba, producător: Am instalat panouri fotovoltaice. Ne propunem ca toate punctele de consum mare să fie trecute la energia verde

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Iurie Bîrliba este un producător agricol din satul Zastînca, raionul Soroca, care gestionează aproximativ 100 de hectare de livezi de măr, prun și deține și un frigider cu o capacitate de 1200 de tone. 

Reieșind din criza energetică care a afectat atât țările din regiune, cât și țara noastră, dar și din cauza tarifelor înalte la servicii, producătorii agricoli nu mai pot fi competitivi pe piața UE, dar și cea din spațiul CSI, deoarece prețul de cost este mult mai mare, iar, prețul producției nu doar că a rămas neschimbat, în anumite cazuri a și scăzut, susține producătorul.

Această situație l-a făcut pe fermier să identifice soluții pentru a trece la energia verde. Astfel, Iurie Bîrliba a decis să instaleze panouri solare, care ar asigura consumul companiei, în mare parte a depozitului frigorific.

„Pe lângă frigiderul care consumă o cantitate destul de mare de energie electrică, mai avem și alte echipamente ce au un consum mare, cum ar fi distribuția apei pentru irigare. Noi pompăm apa de la o sursa de apă pe o distanță de circa 3 km. Acesta este un proiect nou, care urmează să fie finalizat. Ne propunem ca punctele de consum mare să fie trecute toate la energia produsă de panourile solare”.

‹ adv ›

Fermierul spune că, decizia de a trece la energia verde a fost una rapidă, dar extrem de necesară.

„Mai întâi de toate, am studiat piața, ofertele producătorilor atât din UE, cât și din Asia. Am efectuat mai multe vizite la unii dintre cei mai mari producători și am importat direct de la producător panourile. Atunci am aflat și despre oportunitățile oferite prin intermediul produselor din cadrul Programelor IFAD. În primul rând, am fost scutiți de unele taxe la import, ceea ce ne-a permis să implementăm mult mai ușor proiectul pe care ni l-am propus și să începem producerea energiei cât mai curând posibil”.

Iurie Bîrliba povestește că nu a întâmpinat dificultăți în momentul când a trebuit să pregătească dosarul cu acte și asta datorită faptului că compania pe care o administrează este una corectă și transparentă. 

„Noi nu am participat prima dată la programele IFAD, astfel că nu a fost ceva complicat, am beneficiat de suport anterior, când am importat din Ucraina containere pentru fructe. Astfel, am fost scutiți de proceduri și taxe vamale. Inclusiv, colaboratorii băncii comerciale la care ne deservim ne informează permanent despre proiectele și programele existente, produsele noi de pe piață”.

Fermierul a menționat că a fost nevoit să defrișeze o anumită suprafață de livadă, deoarece piața s-a schimbat radical, sub influența directă a războiului din țara vecină.

„Principala piață de desfacere desigur că era Federația Rusă, iar a intra pe piața UE, care și așa este supraîncărcată cu produse, este destul de dificil. Așa că, suntem nevoiți să încercăm alte piețe. Am plantat niște soiuri de măr pentru a le testa, acestea pot fi comercializate în Qatar și Dubai, deși este foarte scumpă logistica, în plus ei au cerințe specifice față de ambalaj. Piața de desfacere a căzut foarte mult”.

‹ adv ›

Panourile solare au ajuns la compania lui Iurie Bîrliba în septembrie 2022, pe parcursul a 10 zile au fost deja instalate, dar a urmat o perioadă destul de dificilă legată de birocrație, spune antreprenorul.

„Odată cu criza energetică a apărut și deficitul de panouri calitative, invertoare, cablaje, elemente de instalare. Chiar dacă am reușit să instalăm panourile pe parcursul a 10 zile, ulterior, până la momentul de față, ne-am ocupat cu darea în exploatare. În ceea ce ține de colaborarea cu UCIP IFAD și banca comercială, a fost totul la cel mai înalt nivel”.

Situația cu care se confruntă sectorul agricol, și nu doar, este una dificilă, iar producătorii recunosc că depun maxim efort pentru a face față acestor provocări.

Iurie Bîrliba a explicat că, în momentul dat, unicul lucru pe care și-l dorește este să poată întoarce creditele accesate și să activeze din propriile resurse.


„Datorită Proiectului de Reziliență Rurală și creditelor am reușit să realizăm anumite proiecte importante pentru companie, dar, la moment, este primordial să putem gestiona afacerile din resurse proprii. Dacă am avea în țara noastră o economie stabilă, aș fi gata să investesc și să mai dezvolt și alte proiecte, dar în situația actuală, nu cred că se merită. Îmi doresc doar să pot achita creditele și să pot activa din propriile resurse”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›